Hard cheese

This family is large and heterogeneous. The variety extends from semi-hard cheeses with holes of varying sizes, such as Gouda, Jarlsberg and Emmentaler, to firmer and more compact cheeses such as Cheddar or Parmesan. The differences come from different bacterial cultures, production methods and degrees of storage.

Semi-hard, flexible cheeses often have good melting properties and are easy to cut with a cheese slicer. As the cheeses mature, they lose liquid, become harder and can form visible, small crystals that crunch in the mouth. These come from the breakdown process from protein to amino acids, and are a quality sign of well-ripened cheese.

Well-aged hard cheeses are often full of the fifth flavor, umami, and are well suited for cooking. The range of flavors among these cheeses is otherwise large; from aromatic, nutty and sweet (e.g. Norwegian Alpine cheese), to acidic, salty and buttery (such as Jærosten from Voll Ysteri.)

Fanaost from Ostegården is another hard cheese from Norway - which is also world famous. The well-aged gouda was named the world's best cheese during the Cheese World Cup in 2018, beating 3,471 other cheeses from 41 countries!

Østavind

Vis Ole

Vikabråtost

Vea Lille Solskinn

Vea Lille Ramsløk

Vea Lille Lagret

Vea Lille Ekstra Vellagret

Vea Lille Bukkehorn

Valdresost

Ung Grotteost

Tradisjonell kvitost med karve

TINE Taffel tomatost

TINE Nøkkel lett

Tine Nøkkel

TINE Norsk Sveitser Original

TINE Norsk Edamer Vellagret

TINE Norsk Edamer

TINE grill og stek

TINE Gräddost

Søster Cecilia

Sæterstad Kvit Geitost

Sæterparmesan

Sæterost

Synnøve Rabagast

Synnøve Lettost

Synnøve Lett Gouda

Synnøve Kongsgård

Synnøve Gulost

Synnøve Gouda 6 mnd

Synnøve Gouda

Synnøve Gårdsost

Syndin

Svinøy

Steinfjording Havsmak

Steinfjording

Stavsfjell Kvit geitost

Staslin 

Sprø Nordlænding

Sprek Nordlænding

Soleglad vellagra XII

Soleglad vellagra

Soleglad skorpefri

Soleglad lagra

Sognakvitost Nylagra

Sognakvitost Mellomlagra

Trøffelost

Snertingdal Ysteri Key cheese

Hvit Geitost

Gouda

Skarrbo Spesial

Skarrbo Nøkkelost

Skardfjell karve

Skardfjell

Setviking

Seterost frå Jelsetra

Salta kvitost

RørosOst Nøkkelost med nellik og karve

RørosOst med urter vellagret

RørosOst med urter ung

RørosOst med urter ekstra vellagret

RørosOst med røkt reinskjøtt

RørosOst med krydder vellagret

RørosOst med krydder ung

RørosOst med krydder ekstra vellagret

RørosOst Kvitost vellagret

RørosOst Kvitost ung

RørosOst Kvitost ekstra vellagret

Russetind

Rosa Stjerna

RimtusseXO

Rabben Pøyg

Ost fra Molde

Norvegia Økologisk

Norvegia Vellagret

Norvegia Original

Norvegia Lettost, 16% fett

Norvegia Fyldig

Norvegia extra well stored

Norsk Sveitser vellagret

Norsk Cheddar

Norsk Alpeost

Myrdal Ramsløkost

Myrdal Pepperost

Myrdal Italiensk krydderost

Myrdal hvit geitost

Myrdal Honningkløverost

Myrdal geitost med trøffel

Myrdal Geitost med tang

Myrdal geitost med ramsløk

Myrdal Fjellost

Myrdal Edamost

Modningsost 1879

Lofastosten

Leirgrøv naturell

Leigrøv 1242

Lagret Fanaost

Kvitost frå Skjerdal

Kvit Undredal, mellomlagra

Kvit Undredal, eldgamal

Kvit Undredal vellagra

Kvit Undredal Nylagra

Kvit Ole

Kvit fast geitost

Kongeskogen

Kjerringklump Cheddar

Kalven

Jørnsberg

Jærosten Jemima

Jens'n

Jarlsberg Vellagret m/skorpe

Jarlsberg original

Jarlsberg with crust

Jarlsberg Lettost 16% fett

Høvding Sverre XO

Høvding Sverre ung

Høvding Sverre lagret

White goat cheese with fenugreek

Hvit geitost

Hvit Geitost

Himmeltind

Helin

Heimros

Havbris

Hamarsbøen Røykt kvitost

Hamarsbøen Lykjylost

Hamarsbøen Kvitost

Gardsost

Gammel Erik Vellagret

Gammel Erik spisskumm

Gammel Erik rund

Gammel Erik ramsløk

Old Erik

Frøya

Frisk bris

Fosheim

Fjellmann

Emmentalers

Ekte geitost fra Skurdalen

Cheddar

Cheddar

Carmen

Capra

Bukono

Bufarost frå Valdres

Biskopkroken

Balder

Apal

AKSNES IPA-JACK