Fastost

Denne familien er stor og uensartet. Variasjonen strekker seg fra halvfaste oster med hull i varierende størrelser, slik som Gouda, Jarlsberg og Emmentaler, til fastere og mer kompakte oster som Cheddar eller Parmesan. Forskjellene kommer fra ulike bakteriekulturer, fremstillingsmetoder og lagringsgrader.

Halvfaste, smidige oster har ofte gode smelteegnskaper og er lette å skjære med ostehøvel. Ettersom ostene modnes mister de væske, blir hardere og kan danne synlige, små krystaller som knaser i munnen. Disse kommer av nedbrytningsprosessen fra protein til aminosyrer, og er et kvalitetstegn på godt modnet ost.

Vellagrede fastoster er gjerne fulle av den femte smaken, umami, og egner seg godt til matlaging. Smaksspekteret blant disse ostene er ellers stort; fra aromatisk, nøtteaktig og søtlig (f.eks norsk Alpeost), til det syrlige, salte og smøraktige (som Jærosten fra Voll Ysteri.)

Fanaost fra Ostegården er en annen fastost fra Norge - som dessuten er verdenskjent. Den vellagrede goudaen ble nemlig kåret til verdens beste ost under Oste-VM i 2018, og slo dermed 3471 andre oster fra 41 land!

Østavind

Vis Ole

Vikabråtost

Vea Lille Solskinn

Vea Lille Ramsløk

Vea Lille Lagret

Vea Lille Ekstra Vellagret

Vea Lille Bukkehorn

Valdresost

Ung Grotteost

Tradisjonell kvitost med karve

TINE Taffel tomatost

TINE Nøkkel lett

Tine Nøkkel

TINE Norsk Sveitser Original

TINE Norsk Edamer Vellagret

TINE Norsk Edamer

TINE grill og stek

TINE Gräddost

Søster Cecilia

Sæterstad Kvit Geitost

Sæterparmesan

Sæterost

Synnøve Rabagast

Synnøve Lettost

Synnøve Lett Gouda

Synnøve Kongsgård

Synnøve Gulost

Synnøve Gouda 6 mnd

Synnøve Gouda

Synnøve Gårdsost

Syndin

Svinøy

Steinfjording Havsmak

Steinfjording

Stavsfjell Kvit geitost

STASLIN 

Sprø Nordlænding

Sprek Nordlænding

Soleglad vellagra XII

Soleglad vellagra

Soleglad skorpefri

Soleglad lagra

Sognakvitost Nylagra

Sognakvitost Mellomlagra

Snertingdal Ysteri Trøffelost

Snertingdal Ysteri Nøkkelost

Snertingdal Ysteri Hvit Geitost

Snertingdal Ysteri Gouda

Skarrbo Spesial

Skarrbo Nøkkelost

Skardfjell karve

Skardfjell

Setviking

Seterost frå Jelsetra

Salta kvitost

RørosOst Nøkkelost med nellik og karve

RørosOst med urter vellagret

RørosOst med urter ung

RørosOst med urter ekstra vellagret

RørosOst med røkt reinskjøtt

RørosOst med krydder vellagret

RørosOst med krydder ung

RørosOst med krydder ekstra vellagret

RørosOst Kvitost vellagret

RørosOst Kvitost ung

RørosOst Kvitost ekstra vellagret

Russetind

Rosa Stjerna

RimtusseXO

Rabben Pøyg

Ost fra Molde

Norvegia Økologisk

Norvegia Vellagret – fra ostehjul

Norvegia Original

Norvegia Lettost, 16% fett

Norvegia Fyldig

Norvegia ekstra vellagret

Norsk Sveitser vellagret

Norsk Cheddar

Norsk Alpeost

Myrdal Ramsløkost

Myrdal Pepperost

Myrdal Italiensk krydderost

Myrdal hvit geitost

Myrdal Honningkløverost

Myrdal geitost med trøffel

Myrdal Geitost med tang

Myrdal geitost med ramsløk

Myrdal Fjellost

Myrdal Edamost

Modningsost 1879

Lofastosten

Leirgrøv naturell

Leirgrøv 1242

Lagret Fanaost

Kvitost frå Skjerdal

Kvit Undredal, mellomlagra

Kvit Undredal, eldgamal

Kvit Undredal vellagra

Kvit Undredal Nylagra

Kvit Ole

Kvit fast geitost

Kongeskogen

Kjerringklump Cheddar

Kalven

Jørnsberg

Jærosten Jemima

Jens´n

Jarlsberg Vellagret m/skorpe

Jarlsberg original

Jarlsberg med skorpe

Jarlsberg Lettost 16% fett

Høvding Sverre XO

Høvding Sverre ung

Høvding Sverre lagret

Hvit Geitost med Bukkehornkløver

Hvit geitost

Hvit Geitost

Himmeltind

Helin

Heimros

Havbris

Hamarsbøen Røykt kvitost

Hamarsbøen Lykjylost

Hamarsbøen Kvitost

Gardsost

Gammel Erik Vellagret

Gammel Erik spisskumm

Gammel Erik rund

Gammel Erik ramsløk

Gammel Erik

Frøya

Frisk bris

Fosheim

Fjellmann

Emmentaler

Ekte geitost fra Skurdalen

Cheddar

Cheddar

Carmen

Capra

Bukono

Bufarost frå Valdres

Biskopkroken

Balder

Apal

AKSNES IPA-JACK