Fastost
Denne familien er stor og uensartet. Variasjonen strekker seg fra halvfaste oster med hull i varierende størrelser, slik som Gouda, Jarlsberg og Emmentaler, til fastere og mer kompakte oster som Cheddar eller Parmesan. Forskjellene kommer fra ulike bakteriekulturer, fremstillingsmetoder og lagringsgrader.
Halvfaste, smidige oster har ofte gode smelteegnskaper og er lette å skjære med ostehøvel. Ettersom ostene modnes mister de væske, blir hardere og kan danne synlige, små krystaller som knaser i munnen. Disse kommer av nedbrytningsprosessen fra protein til aminosyrer, og er et kvalitetstegn på godt modnet ost.
Vellagrede fastoster er gjerne fulle av den femte smaken, umami, og egner seg godt til matlaging. Smaksspekteret blant disse ostene er ellers stort; fra aromatisk, nøtteaktig og søtlig (f.eks norsk Alpeost), til det syrlige, salte og smøraktige (som Jærosten fra Voll Ysteri.)
Fanaost fra Ostegården er en annen fastost fra Norge - som dessuten er verdenskjent. Den vellagrede goudaen ble nemlig kåret til verdens beste ost under Oste-VM i 2018, og slo dermed 3471 andre oster fra 41 land!