Press
Oste-VM 2023.
Norge har for andre gang hatt det ærefulle oppdraget å være vertsland for World Cheese Awards. Det betyr at osteelskere fra alle verdens hjørner var å treffe i Trondheim den 26. –28. oktober. 4502 oster konkurrerte om tittelen Verdens beste ost 2023 under WCA i Trondheim Spektrum 27. oktober 2023, og Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri gikk av med seieren!
Fakta om selve arrangementet
Første gang WCA ble arrangert var i 1987.
Eier av konkurransen World Cheese Awards er Guild of Fine Foods (gff.co.uk) som hvert år samler om lag 4500 oster og 250 internasjonale osteeksperter for å kåre verdens beste ost.
Årets hovedarrangør:
Hovedarrangør for årets arrangement er HANEN sammen med Norsk Gardsost og OI, Trøndersk Mat og Drikke.
Første gang World Cheese Awards/Oste-VM ble arrangert I Norge var I Bergen 2018.
Initiativtaker også den gang, var HANEN.
Dommerpanelet
Norge er godt representert med sine 80 dommere av totalt 260 fra 37 ulike land. Øvrige dommere kommer fra blant annet Spania, Frankrike, Østerrike, Tyskland, Ukraina, Sverige, USA, Canada, Japan, Kazakhstan, Argentina, Brasil, Ecuador, Peru, Mexico og India.
Norske vinner av WCA
Tingvollost var den første norske produsenten i historien som vant World Cheese Awards. Det var i San Sebastian i 2016, med blåmuggosten Kraftkar.
Ostegården med Fanaost vant på hjemmebane under Oste-VM i Bergen. (En Gouda-lignende ost).
Til årets konkurranse er 293 norske oster påmeldt fra 71 osteprodusenter/ystere.
Slik fungerer bedømmingen
Selve dømmingen foregår i første runde ved at alle oster plasseres på bord med 60 til 80 oster hver. Et dommerlag bestående av to til tre dommere smaker seg deretter gjennom alle ostene på bordet for å identifisere oster som de mener er verdige «gull», «sølv» eller «bronse»- medalje.
Ostene vurderes etter farge, tekstur, konsistens og fremfor alt – smak. I løpet av den første runden diskuterer dommerne seg fram til én felles favoritt som «vinner bordet». Denne nomineres til semifinalen. Disse ostene får utmerkelsen «Supergull».
Semi-finale og la grand finale
Det som i utgangspunktet var 4500 oster, blir så redusert til om lag hundre «Supergull»-oster. I semifinalen presenteres disse for «Super-juryen»:
Finaledommerne.
Dette er et nøye utvalgte dommerpanel bestående av 16 internasjonale osteeksperter med lang erfaring. De skal velge ut hver sin favoritt som tas videre med inn i finalen.
Hver dommer presenterer sin personlige nominasjon med en kort forklaring på hvorfor de har valgt nettopp denne.
Dommerne smaker på alle ostene igjen, og gir én poengsum hver – fra 0 til 7.
Ostene rangeres etter hvor mange poeng de får, og den med høyest totalsum vinner tittelen «Verdens best ost».
Selve kåringen av verdens best ost, foregår på live scenen foran publikum.
Les mer på:
Ostelandet.no
Kontakt presseansvarlig Trude Henrichsen dersom du har ytterligerer spørsmål: trude@hanen.no
Contact persons:
Bernt Bucher Johannessen, Managing Director at HANEN and project manager for the Cheese Championship, bernt@hanen.no, 913 33 148
Mariel Bull Jensen, Project manager at HANEN and national project manager for the Oste-VM, mariel@hanen.no, 960 18 957
Trude Henrichsen, press officer, trude@hanen.no, 930 94 595
Øvrige kontaktpersoner:
Monica Harsvik, Project Manager, Oi! Trønder food & drink and regional project manager for the Cheese Championship, monica@oimat.no, 407 60 900
Camilla Sæbjørnsen, Organizational Secretary Norsk Gardsost, post@norskgardsost.no, 414 33 510
About the ROOSTER
HANEN is a nationwide business organization for businesses in rural tourism, farm food and inland fishing in Norway. The organization has a wide range of member companies across Norway and currently has over 550 members. HANEN organizes 35 of the larger farm cheeseries in Norway and the Rørosmeiriet. HANEN was responsible for the study trip to WCA 2016 in San Sebastian where Tingvollost's Kraftkar won and was the main organizer of WCA in Bergen in 2018 (Cheese Championship) where Ostegården's Fanaost won.
About OI Trønder food & drink
Oh! Trøndersk Mat og Drikke AS will further develop Trøndelag as the country's most exciting food region so that it provides added flavor and added value locally, nationally and internationally. Oh! shall contribute to increased value creation within the food sector based on raw materials and culture from the Trønder region.
About Norwegian Gardsost
Norsk Gardsost is a nationwide organization for Norwegian artisan cheese and farm dairy. Norsk Gardsost must look after and promote the members' common interests within quality and finance and otherwise represent the members vis-à-vis the governing authorities, other organizations and society in general. Norsk Gardsost will show how artisanal dairies are important for value creation and as carriers of tradition. Norsk Gardsost organizes most of those who work with small-scale milk processing in Norway, and works to improve the framework conditions for this industry.
Keep up to date with the event World Cheese Awards 2023 here at Ostelandet Norge.