Rødkittost
Rødkittost karakteriseres av sin rødlige skorpe, kraftige lukt og milde smak. Den mest kjente Tine-osten med rødkittmodning er den halvfaste Ridderosten, mens håndverksosten Munkeby er en mykere variant. Det er mye kreativitet i denne kategorien, så her kan du smake mye spennende.
Kittoster blir vasket under modning for å framelske gode mikroorganismer (kitt) på skorpa. Den dominerende bakterien i rødkittet heter Brevibacterium linens. Det er ulike stammer av denne bakterien som gir osten sine rødlige toner: fra lys rosa til dyp oransj.
Felles for rødkittostens komplekse skorpeflora er en høy toleranse for salt og fuktighet. Det er nettopp derfor man vasker osten under modning. Laken kan bestå av rent vann, eller være tilsatt ingredienser som salt, likør og øl. Sistnevnte spiller en viktig rolle i bl.a den norske rødkittosten Konrad fra Stavanger Ysteri, som ble kåret til den beste norske osten under NM i 2021.