Osteprat

Det er snart 100 år siden møbelsnekker Thor Bjørklund fra Lillehammer tok patent på ostehøvelen. Navnet «Spar» signaliserte et tydelig formål: Skjær pent av osten. Bak hver høvel ligger rundt 15 operasjoner og håndverksproduksjonen pågår for fullt den dag i dag.

Les mer
Nevada Berg

Nevada Berg, matskribenten fra
USA, er kjent for å dypdykke i norsk tradisjonsmat og å gi de ulike rettene en egen vri.

Les mer

Brunost i Korea

Koreanerne har fått øynene opp for den vakre brunosten fra Heidal. Ikke som pålegg på brødskiva, men som smaksforsterker og til baking. Osten som fylte 100 år i fjor, har blitt en trend blant Souls foodies.

Les mer

Budeia på Fagerdalen

På Fagerdalen støl får du ekte seterkost med mer enn 300 år lange tradisjoner. Sæteren har vært i Anne-Lise Søndrols familie siden 1702 og ligger fredfullt og vakkert til med utsikt til Hallingskarvet. Her serveres og selges det blant annet ingenreist mat og kvit kyost, – en spesialitet du knapt finner noe annet sted.

Les mer
Geitene til Den Sorte Gryte bak geitost skiltet

Den Sorte Gryte

Brunost på gamlemåten – Den sorte Gryte Gårdsysteriet Den Sorte Gryte er viden kjent for…

Les mer

Elitemelk

Den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for sin
råvareleveranse. Her får du svar på hva ordningen innebærer og krav.

Les mer

Fra Tingvoll til Spania

Enric Canut satt selv i juryen da blåmuggosten fra Tingvoll ble kåret til supervinner av World Cheese
Awards (WCA) i 2016. Året etter tok han personlig turen opp til Tingvoll for å sikre seg importavtale
med verdensmesteren.

Les mer

Håøya – en oase i Oslofjorden

Håøya ligger som en skjult oase i Oslofjorden med Oscarsborg som nærmeste nabo. Det er ikke strøm på øya og i mange år har vegetasjonen fått vokse vilt. En tid var det rådyr og flått som regjerte det ubebodde området. Siden 2011 har imidlertid Helge Haugens kasjmirgeiter gjort en real beiteinnsats med å ta tilbake det unike kulturlandskapet.
Tre år senere starter Håøya Naturverksteds eventyrlige historie.

Les mer

Hva er Oste-VM

Den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for sin
råvareleveranse. Her får du svar på hva ordningen innebærer og krav.

Les mer

Hva skjedde med geitemelka?

Norske geiter har vært gjennom en unik reise det tok 15 år å fullføre. Tove Aaland fra Aalan
Gård, forteller om den lange og arbeidsomme ferden.

Les mer