Blåmuggost

Osten har sitt navn etter den spesielle muggarten Penicillium roqueforti .  Vi snakker altså om en ost i Roquefort familien kan en si. Denne franske osten som har spredt seg over hele verden med navn etter landsbyen der den oppsto,  Roquefort sur Soluzon i Sør-Frankrike. Osten har en lang og berømt historie helt tilbake til tidlig kristen tid. Det har blitt stilt strenge krav til produksjonen nedfelt allerede i 1411, der kun bruk av sauemelk ble tillatt og påfølgende modning i kalksteinsgrotter i nærheten av landsbyen var obligatorisk. Roquefort osten var den første franske osten som fikk betegnelsen opprinnelsesbeskyttelsen AOC, Appelation d’Origin Controle. Andre verdenskjente blåmuggoster er britiske Stilton og italienske Gorgenzola. 

I Norge kom blåmuggosten på 1920 tallet som Norsk Roquefort som etter Frankrikes mening ikke var tillatt. Danskene gjorde det samme. Osten var laget på kumelk og ikke på sauemelk slik franskmennene krevde. Navneskiftet kom først i 1934 med navnet Normanna. Norsk blåmuggost var helt fram til EF avstemningen i 1972 en viktig ost for eksport. 

Etter dette falt eksporten bort og i løpet av en 25 år framsto Selbu med Tine meieriet der som blåmuggbygda med 3 egne blåmuggoster, Normanna, Norzola, og Selbu blå. Dette var dog før de små gårdsysteriene virkelig kom til å prege det norske ostemangfoldet. Alle husker vi dagen da Kraftkar, Tingvollosts sterke stolthet, gikk hen og ble kåret til vinner av World Chese Award i 2016! I dag finnes det mange meget gode norske blåmuggoster fra ysterier over hele landet.  Blåmugg er blitt en favoritt blant norske ostenytere!