Blåmuggost
Blåmuggost kjennetegnes av de karakteristiske blågrønne marmoreringene og den skarpe, aromatiske smaken. Fargen kommer fra muggen Penicillium roqueforti, som i motsetning til andre muggtyper kan vokse inni osten. For å framprovosere disse årene av blåmugg, stikker man osten med et redskap som lager luftkanaler.
Blåmuggens navn kjenner du kanskje igjen fra en av de mest kjente blåmuggostene i verden, nemlig sauemelksosten Roquefort. I tradisjonell masseproduskjon av Roquefort ble blåmuggen rendyrket i rugbrød. I dag kjøper de fleste blåmuggostprodusenter ren blåmugg dyrket fram på laboratorier.
Norsk Roquefort ble produsert i Norge allerede på 1920-tallet. Navnet slo ikke godt an blant franskmennene, ettersom nordmennene brukte melk fra ku i stedet for sau. De fikk imidlertid ikke viljen sin før i 1934, da osten skiftet navn til Normanna. Denne osten var en viktig eksportvare helt fram til EF-avstemningen i 1972.
I dag lages en rekke gode norske blåmuggoster i Norge, både industrielt og på ulike gårdsysterier. Mange av oss husker den dagen da Kraftkar, Tingvollost sin stolthet, gikk hen og ble kåret til vinner av World Cheese Award i 2016! Det finnes dessuten gode upasteurisert oster, for eksempel Råblå fra Grindal Ysteri. Dersom du vil prøve en blåmuggost laget på både ku og geitemelk, så er Godbiten fra Snertingdal Ysteri et spennende alternativ.