Spør Osteeksperten

Oste-Arvid

Oste-Arvid heter egentlig Arvid Notland.

Arvid er utdannet kokk og har mange års erfaring som kjøkkensjef.

De siste årene har han jobbet som selger og  kategoriansvarlig for ost på Mise en Place i Bergen. I tillegg holder han kurs og smakinger.

Arvid er ofte å finne som dommer i ostekonkurranser som VM og NM i ost og sikter etter tittelen Master of Cheese hos Academy of Cheese.

Oste-Arvid er vår oste-ekspert som svarer deg på alt du måtte lurer på!

 

 

Lurer du på hvilke oster du skal velge til ostefatet? Har du lyst til å prøve noe nytt men er usikker på hva? Kanskje du har en favoritt og kunne tenke å prøve en norsk variant som likner? Eller kanskje du har noen spørsmål angående oppbevaring og holdbarhet? Du er ikke alene! Her finner du spørsmål og svar fra vår oste-ekspert Arvid.

 

Q&A

  • Jeg skulle lage noe digg pizza denne uken, men kjøpte alt for mange mozzarella, da jeg ikke ante hvor mange jeg hadde bruk for. Og nå nærmer de seg "best før" dato. Hvordan funker det å fryse den? 

 

Hei. Som hovedregel vi jeg jo selvsagt anbefale å ikke kjøpe mer en man trenger. Da osten alltid er best om den ikke må fryses. MEN Mozzarella og andre osterester kan fint fryses om du tenker å lage pizza eller andre varme retter med dem senere. Du bør i midlertid ikke bruke disse som fersk mozzarella eller ost. Da de sansynligvis vil komme til å få en litt kornete konsistens ved frysing. Denne konsistensen forsvinner ved smelting og oppvarming. En generell regel er at jo høyere fettinnhold jo bedre resultat får du, om du fryser inn ost.
Oste_Arvid
  • Hva velger jeg om jeg skal lage et til et oste fat til venner som kommer på besøk i morgen? Trenger litt anbefalinger og hjelp.

 

Det kommer jo litt an på hvor du bor å hva du har tilgang på selvfølgelig, men jeg ville prøvd å ha med litt til en hver smak.
Gjerne 4-6 forskjellige slik at folk kan finne sin favoritt. Prøv å velge litt forskjellig. Da tenker jeg. Blåskimmel, Rødkitt, fersk ost, geit, og gjerne en god fast ost. Jeg pleier alltid å tenke slik at jeg vil utfordre litt i tillegg til at jeg vil passe på å servere noe jeg vet alle liker. Det pleier å falle i god jord. Har du tilgang på en betjent ostedisk i nærheten av der du bor, ville jeg valgt å gå dit for å høre hva de har som er nyskåret og godt akkurat nå.
Oste_Arvid
  • Er det en norsk ost som kan minne litt om Epoisses? Jeg smakte den på cruise for mange år siden, og lurer på om det finnes en norsk variant av denne.

 

Vi har vel ingen direkte etterligninger av epiosses ennå meg bekjent. Men vi har etter hvert mange norske gode rødkitt oster! Har du prøvd Lein fra Rueslåtten Ystrei? Eller kanskje Skjenald fra Orkladal Ysteri? De er noe i nærheten i allefall, men med en litt fastere kjerne. Du kunne eventuelt prøvd deg på Mor Åse fra Avdem Gardsysteri Håper du finner en du liker!
Oste_Arvid
  • Jeg liker veldig godt manchego, og jeg pleier å kjøpe den de har på MENY i vakumpakke.. Husker ikke helt hva den heter. Jeg lurer litt på hvilke andre oster som kan minne litt, som jeg kanskje også liker. Har du noen gode anbefalinger?

 

Gøy å høre at du er glad i Manchego. Jeg skal innrømme at jeg også er veldig glad i en god Lagret Manchego.
Et godt lite tips ville kanskje være å prøve en halvfast eller fast lagret geitost. Der har vi mange gode norske alternativer etterhvert. Har du for eksempel prøvd kvit Undredal Vellagra? Eller kansje Leigrøv eller 1242 fra Hol Ysteri? Eller hva med å prøve deg på Ibex fra Myrdal Gard?
Oste_Arvid
  • Jeg lurte på forskjellen på ridderost og port salut? Er det forskjellig smak på disse to ostene, og hva smaker de/brukes de til? Eller er det kun at ridderost er norsk?

 

Begge ostene her er vel egentlig ganske like, men med litt smaksnyanser.
Port Salut har det som kan kalles en fransk opprinnelse på navnet. Denne finner du varianter av i Frankrike da også kalt Saint Paulin. Fettinnhold i tørrstoffet til ridder en en del hyere enn i Port Salut. men ellers ganske like oster.
Fin som pålegg og til ostetallerken. men kan også være godt som en raklett-ost.
Oste_Arvid
  • Kan du anbefale en (eller flere) blåmuggost som kan være, gjerne ett, eller to, hakk hvassere enn Blue Castello. Jeg er en veldig dårlig matmons, knekkebrød med B.C. er en gjenganger jeg kan leve med, men litt endring er jo ikke å forakte. Gode forslag mottas med takk!  B.mrk. "IKKE gammalost"

 

Gode norske alternativer her er jo for eksempel, Fønix, Nidelven Blå (kåret til verdens Beste Ost 2023), Golvertind, eller for eksempel Snertingdal Blå Viking. Om vi skulle gått utenlands er jo også veldig gode alternativ Roquefort ( gjerne fra produsenten Charles) eller kanskje en god Stilton nå som vi nermer oss jul? hva med å prøve en Stilton fra Colston Bassett Dairy?
Oste_Arvid
Vennligst skriv inn ditt navn.
Vennligst skriv inn en melding.