Tradisjonsost

 

Smør har historisk sett hatt en viktig rolle som betalingsmiddel Norge, og ble derfor ansett som det viktigste melkeproduktet. Det er imidlertid ikke bare fett i melka! Etter at fløten skilles fra, sitter man igjen med skummet melk. Norsk ystere har derfor utviklet to svært forskjellige, modna tradisjonsoster som baserer seg på denne råvaren: gamalost og pultost.

Gamalost skal ha røtter helt fra vikingtida. Osten er ikke kjent fra andre land, og produseres med en spesiell muggsopp - nemlig Mucor mucedo. En god gamalost skal være lys gyllenbrun i fargen med en saftig og grov konsistens. Smaken skal være skarp, aromatisk og apettittvekkende. Prøv gjerne osten i tynne skiver med litt honning, smør, rømme eller fersk frukt.

Tradisjonell pultost er laget av kraftig syrnet skummetmelk, ofte krydret med karve og har gjerne en løs, kornet ostemasse. Dette har imidlertid variert, og varierer fortsatt, etter hvem som yster og tradisjonen i området. Felles for all pultost er en skarp og fyldig smak som passer på grovt brød, lefser eller lomper, og som smaker godt til kokte og bakte poteter, rømme og spekemat! I noen områder er pultosten tradisjonelt foredlet videre til trøgost, også kalt knaost eller kjuke.

I tradisjonsost-kategorien finner vi dessuten produkter laget av innkokt ostemasse og myse, med en rundt og søt smak. Du kjenner kanskje til gomme, dravle, songraut, mylse, søst eller gubbost? Variantene er mange, gjerne med ulike tilsetninger slik som kanel og kardemomme, rosiner, sirup, hvetemel, riskorn og semulegryn. Godt til lefse og vafler, som pålegg eller dessert!

Den ferske tradisjonsosten skjørost finner du i ferskost-kategorien.