Håøya - en oase i Oslofjorden

Seterliv i Oslofjorden

Visste du at det drives seterdrift en liten båttur fra Rådhuskaia i Oslo? En egen øy hvor geitene melkes for hånd og det lages ost i eliteklassen? Geitebonde Helge Haugen på Høåya har bygget sitt eget melkefjøs og yster ost etter metoder som for hundre år siden. Resultatet er håndverksost i særklasse.

Håøya ligger som en skjult oase i Oslofjorden med Oscarsborg som nærmeste nabo. Det er ikke strøm på øya og i mange år har vegetasjonen fått vokse vilt. En tid var det rådyr og flått som regjerte det ubebodde området. Siden 2011 har imidlertid Helge Haugens kasjmirgeiter gjort en real beiteinnsats med å ta tilbake det unike kulturlandskapet.

Tre år senere starter Håøya Naturverksteds eventyrlige historie.

Norges beste chevre

Yngve Strøm Tingstad, utdannet kokk og lidenskapelig ostenerd, Lise Brungård, universitetsutdannet meieriteknolog med master i matvitenskap og spesialitet innen hvit geitost, og geitebonde Helge Haugen. Denne trioen hadde som ambisjon å lage Norges beste chevre da de inntok øya sommeren  2014.

-Galskap av en ide, forteller Helge. - For meg er Chevre “Rolls-Roycen” blant ost og krevende å fremstille. At vi i tillegg verken hadde innlagt vann eller strøm, gjorde galskapen enda større. Det ga oss blant annet noen solide runder med Mattilsynet og 17 timers arbeidsdager syv dager i uken. Tross vedfyring , fasciliteter og håndverksmetoder som for 150 år tilbake i tid: Snart dukket håndlaget chevre fra Håøya Naturverksted opp på stjernerestaurant Stadtholdergaardens meny.

På naturens premisser

Testprosjektet varte en sommer. Siden har Håøya Verksted vært drevet av Helge og familien pluss frivillige budeier og budører fra inn- og utland. Han med ansvar for geitene og ysteriet, kona Johannica, som mester for kanelboller og brød bakt på myse i en mer enn hundre år gammel svartovn. All oppvarming og sterilisering skjer ved hjelp av vedfyring.

Verkstedet er basert på en livsstil med sterk nærhet til naturen og dens premisser i blandet en gigantisk porsjon idealisme. Her har kvalitet, ekte håndverk og dyrevelferd høyeste prioritet.

Autodidakt

-Hva slags forhold har du til ost?

-Jeg visste ikke så mye verken om ost eller ysting før jeg møtte Lise og Inge, forsikrer han. - Det gikk mest i Norvegia og Jarlsberg, men jeg liker utfordringer. Å starte opp med håndmelking og ysting på fersk ubehandlet melk uten tilgang på aggregat og rent vann, var som ekstremsport i praksis. 

Men folk klarte det før og vi klarer det nå. Det er ingen økonomi i dette. Vi må hogge treet, kløyve og stable det og la det tørke i tre måneder før det kan brukes som brensel. Det er noe å tenke på for den som synes 40 kroner for en kopp te er mye. 

Vi blir ikke rike på penger. Det er hardt fysisk arbeid og lange, intense dager, men det er noe i genene mine som sier ja takk.

Melkefjøset er bygget som en teaterscene
Melkefjøset er bygget som en teaterscene
Geitebonde Helge Haugen på Høåya
Geitebonde Helge Haugen på Høåya
Grillost av geitemelk
Grillost av geitemelk

En misjon

Dessuten har vi et stort ønske om å bidra til å få Håøya tilbake til det paradiset det en gang var. 

Geitene har allerede gjort en stor ryddejobb og vårt mål er å skape opplevelser som gjør at folk har lyst til å gå i land. Kafeen med nystekt bakverk og ost- og spekematplanker er et trekkplaster men det er ikke nok. Spisesteder er det mange av andre steder. Folk kommer for å oppleve det unike kulturlandskapet og å se geitene bli melket. Melkefjøset er bygget som en teaterscene slik at ungene kan få følge prosessen. I dag vet mange knapt hvor melken kommer fra.

Grillost i koronatid

Han gjør seg klar til å lokke inn geitene. Det er tid for melking. Flokken kommer småløpende fra alle kanter og er snart klare for de få bykstene opp til melkefjøset. Fem liter melk gir i snitt ti grilloster og ca. 100 gram ricotta. 

-På grunn av restriksjoner rundt koronaen, har vi måttet bytte til grillost som er en husmorvarianten av kypriotisk halloumi, forklarer han. - I motsetning til Chevre, er den enkel å yste og har dobbel varmebehandling som en del av prosessen. Det er en mild og god ost som passer til det meste.

Ettertraktet blant kokker

- Den som ikke liker denne, kan ikke være glad i livet, forkynner matskribent, ostenerd og kokk Henrik J. Henriksen som har tatt turen innom i seilferien. - Chevren fra Håøya er helt unik, men jeg har heller ikke smakt bedre halloumi.  

Så skal du lete lenge etter bedre kvalitet på melken og kortere vei fra melking til ystekaret, understreker han. - Det er bare så fantastisk kult at det finnes et ysteri midt i oslofjorden som lager ost i verdensklasse! Det er flere matfolk enn meg som må legge turen innom Helge for å sikre seg ost og spekemat fra Håøya Naturverksted, sier Henriksen..

 

På Håøya melkes geitene for hånd
På Håøya melkes geitene for hånd
Fem liter melk gir i snitt ti grilloster og ca. 100 gram ricotta
Fem liter melk gir i snitt ti grilloster og ca. 100 gram ricotta
Grillosten er en mild og god ost som passer til det meste
Grillosten er en mild og god ost som passer til det meste

Tekst og foto: Trude Henrichsen