Den Sorte Gryte

Bondens marked, Sorte Gryte, Vestbygd, Jorunn og Svein Magne Husjord. Foto: Tore Berntsen, Visualdays.no

Brunost på gamlemåten - Den sorte Gryte

Gårdsysteriet Den Sorte Gryte er viden kjent for sin brune geitost og gjestfrihet. Jorunn og Svein Magne Husjord tar imot drop in gjester hele sommeren og vil gjerne få trimmet alle sanser på sine besøkende.

Den Sorte Gryte ligger lokalisert med utsikt over Vestfjorden og stolte Lofotfjell i sør. Stedets 300 geiter holder til rundt knausen bak fjøset og fra store vinduer i gårdscafeen kan du følge melkingen når det er tid for det.

Det hviler en egen ro over stedet og spisestedets klokkestrenger og broderier i kombinasjon med koppestell fra oldemorstid, gjør at det er litt som om tiden har stått stille.

Geitene til Den Sorte Gryte bak geitost skiltet
Karamellprim fra Den Sorte Gryte

Stressfri sone

-Vi vil at gjestene skal føle at tiden går litt saktere og at de tar alle sanser i bruk, bekrefter Jorunn. - Mette i magen kan man bli overalt. Vi vil at de også skal bli mette i sinn og føle at de har funnet roen når de drar herfra.

Her kan de komme og gå mens de følger dagliglivet på gården. Når situasjonen tillater det, arrangerer vi også gruppeturer med omvisning i ysteriet. Folk elsker historiefortellinger og å høre om hvordan det var før. Mange ønsker også å lære om prosessen fra melk til ferdig ost.

Ystet på gamlemåten

-Vi startet i 1983 med 45 geiter i gamlefjøset, forteller hun fornøyd. – Folk mente vi gjorde det vanskelig for oss selv, men vi begynte med brunost, kokt i jerngryte på vedfyring. Derav navnet på ysteriet: Den Sorte Gryte.

I dag bruker vi to store 300 liters gryter på flisfyrt oven med koketid på ti timer.

-Etter at brunosten fra Stordalen Gardsbruk ble kåret til verdens neste beste ost under OsteVM i Bergen, er det som om brunost har fått en ny posisjon blant folk. Den blir ikke lenger kun forbundet med pålegg på brødskiva.

Vi ble tildelt gull i sin kategori for brunosten vår og selv om det var i 2018, er det fremdeles mange som spør etter vinnerosten vår.

Vi synes jo det er fantastisk at brunost har fått en forhøyet status.

Byline: Trude Henrichsen