Osteprat
Landets første autoriserte gårdsysteri
Landets første autoriserte gårdsysteri – Gangstad Gårdsysteri Gangstad Gårdsysteri representerer landets første autoriserte gårdsysteri for…
Les merNevada Berg – en ekte brunostfan
Nevada Berg, matskribenten fra
USA, er kjent for å dypdykke i norsk tradisjonsmat og å gi de ulike rettene en egen vri.
Norske juleoster
Britiske Stilton og Hollandsk Edamer har tradisjonelt vært regnet som julens osteklassikere. Det finnes imidlertid gode grunner til å velge norsk. Her er forslag til norske oster som går sine utenlandske slektninger en høy gang.
Les merOstehøvelen – Et norsk eventyr
Det er snart 100 år siden møbelsnekker Thor Bjørklund fra Lillehammer tok patent på ostehøvelen. Navnet «Spar» signaliserte et tydelig formål: Skjær pent av osten. Bak hver høvel ligger rundt 15 operasjoner og håndverksproduksjonen pågår for fullt den dag i dag.
Les merOsteprofessor Siv Skeie
Hun forsker på melkekvalitet, meieriproduksjon og kvalitet på meieriprodukter. Spesielt interessert er Siv Skeie i ostemodning og mikroorganismenes rolle under ostemodning. Så er hun også landets eneste osteprofessor…
Les merRidder Pascale Baudonnel
Hun blir kalt nestoren, ystedronningen og selve drivkraften bak norsktradisjonell gårdsysting. Yster, lærer og bonde Pascale Baudonnel er nå utnevnt til ridder av den franske fortjenstordenen. Her er litt om hennes historie.
Les merSeteropplevelser på Håvardsrud Seterliv
På torvtaket sitter glade barn og koser med kaniner, mens inne i ysteriet undervises det i kinning av smør. Geiter, hester, kuer, kopplam, kalver, griser og en skokk med høner. Håvardsrud Seterliv er som et overflødighetshorn av gode seteropplevelser.
Les merSparstadstølen
På Sparstad Stølen kan du oppleve støling på gamlemåten med håndmelking, kinning med håndkraft og ysting over vedfyrt ovn. Dessuten kan du sove i den gamle løa og våkne til lyden av kyr som fredfylt gresser rundt husveggen. Det er som å ta en tidsreise inn i et vakkert eventyr.
Les mer