Osteprat

Husfrua på Gangstad Gårdsysteri

Landets første autoriserte gårdsysteri

Landets første autoriserte gårdsysteri – Gangstad Gårdsysteri Gangstad Gårdsysteri representerer landets første autoriserte gårdsysteri for…

Les mer

Norske juleoster

Britiske Stilton og Hollandsk Edamer har tradisjonelt vært regnet som julens osteklassikere. Det finnes imidlertid gode grunner til å velge norsk. Her er forslag til norske oster som går sine utenlandske slektninger en høy gang.

Les mer

Olestølen

På Olestølen kan du lære å melke geiter for hånd og yste hvit- og brungeitost på gamle måten. Du kan også melde deg på en kløvtur i fjellet eller rett og slett bare nyte ekte stølskost i fantastisk vakre omgivelser. Ender, høner, geiter og hester, – her står opplevelsene i kø!

Les mer

Osteprofessor Siv Skeie

Hun forsker på melkekvalitet, meieriproduksjon og kvalitet på meieriprodukter. Spesielt interessert er Siv Skeie i ostemodning og mikroorganismenes rolle under ostemodning. Så er hun også landets eneste osteprofessor…

Les mer

Ridder Pascale Baudonnel

Hun blir kalt nestoren, ystedronningen og selve drivkraften bak norsktradisjonell gårdsysting. Yster, lærer og bonde Pascale Baudonnel er nå utnevnt til ridder av den franske fortjenstordenen. Her er litt om hennes historie.

Les mer

Seteropplevelser på Håvardsrud Seterliv

På torvtaket sitter glade barn og koser med kaniner, mens inne i ysteriet undervises det i kinning av smør. Geiter, hester, kuer, kopplam, kalver, griser og en skokk med høner. Håvardsrud Seterliv er som et overflødighetshorn av gode seteropplevelser.

Les mer

Sparstadstølen

På Sparstad Stølen kan du oppleve støling på gamlemåten med håndmelking, kinning med håndkraft og ysting over vedfyrt ovn. Dessuten kan du sove i den gamle løa og våkne til lyden av kyr som fredfylt gresser rundt husveggen. Det er som å ta en tidsreise inn i et vakkert eventyr.

Les mer

Strandmo Stølsysteri

Opprinnelig var det svigerforeldrene Anny Opedal Fodnes og Geir Harald Fodnes som kjøpte Strandmo gård i 1993. Med på kjøpet fulgte støl på Breiset og etter syv år med prøving og feiling, fikk ekteparet endelig godkjenning for produksjon og salg og ost og smør.
De siste seks årene er det sønnen Erik og svigerdatter Anna Karoline som har stått for driften, med god hjelp av den eldre generasjonen.

Les mer

Stølsost

Kommer du over stølsost, har du gjort et kupp. Det handler nemlig om skikkelige
håndverksprodukter.

Les mer

Tips til nyttårsoster

Tom Helge Sørensen er gründer og eier av Ostehuset i Stavanger. Her deler han raust med tips til hva han ser frem til å by sine gjester når klokken har passert 24 på årets siste dag. Det handler om norske håndverksoster på sitt beste.

Les mer