Budeia på Fagerdalen
Budeia på Fagerdalen
På Fagerdalen støl får du ekte seterkost med mer enn 300 år lange tradisjoner. Sæteren har vært i Anne-Lise Søndrols familie siden 1702 og ligger fredfullt og vakkert til med utsikt til Hallingskarvet. Her serveres og selges det blant annet ingenreist mat og kvit kyost, - en spesialitet du knapt finner noe annet sted.
Veien opp fra Hovet tar deg på grusdekkede veier forbi stille fjellvann og blåne bak blåne. Fram til 2008 da de hadde egne kuer på gården, gikk folk og dyr den 12 kilometer lange veien fra gården nede i bygda. -Bufardagen var helt spesiell, forteller hun på sin velholdte hallingdialekt. - Tidspunktet for flyttingen varierte etter temperatur og beiteforhold.
Bufarsdagen, en høytidsdag
-Selve dagen var preget av høytid og forventning. Bestefar Goffa hadde et fast rituale: Da vi etter 4-5 timers gange fikk det første glimt av stølen, tok han av seg lua og satte seg på en bestemt stein. Så sang han Deilig er jorden. Det sier noe om hvilken betydning bufarsdagen hadde. Siste gang Goffa bufarte heim var han 89 år.
Med stølslivets gleder som drivkraft
Selv gikk hun alene den sommeren dyrene skulle flyttes opp for siste gang. -Det var med vemod, men nå har jeg vært her i 35 somre. En blir ikke yngre med åra, men gleden med å være her gjør at en fortsatt holder på. I dag låner jeg kyr fra nabogården som fraktes opp med dyretransport, forklarer hun. - Selvom ikke lenger veien tas til fots, er det fremdeles en høytidsdag.
Innholdsrike dager
Elleve melkekyr, seks heldiggriser, to gamalnorsk spælsau, tre høner og stølspusen. Arbeidsdagen starter halv syv med en stille halvtime mens kuene beiter seg opp mot fjøset. Da er det kun kaffekoppen og roen fra fjellene som teller. Resten av døgnet går i ett kjør med melking, separering, ysting, knaing og kinning, koking og steking. Besøkende får riktignok ikke følge selve prosessen på nært hold, men inne i kafeen øses det stadig opp nye porsjoner med ekte rømmegrøt i tillegg til tradisjonell stølskost fra Hallingdal.
Ekte stølskost
Oppskriftene og håndlaget har gått i arv siden tidenes morgen og osteproduksjonen har vært den samme gjennom hundrevis av år. Kvit kyost som skal serveres med nykokte poteter, ekte fjellsmør og flatbrød er en av stedets spesialiteter. Rømmegrøt, Kvikaku, Rømme, Stølssmør, Multerømme, Pultost, Surystil og kokt Trøgost, er andre populære stølsprodukter.
Når alt er hjemmelaget
Mesteren bak alt som serveres og selges er damen selv. - Det er få som vet alt som gjøres med melka før den blir til rømme, ost og smør, understreker hun. - Maten her er unik fordi alt er laget her på Fagerdalen.
Hun forklarer: -Først skal alle kuene melkes og melken separeres, det vil si skilles. Fløten går til rømme, som blir til Rømmegrøt og Multerømme mens den skummede melken går til forskjellige oster. Selve mysen blir ført i en slags Reodor Felgen løsning i slange gjennom bakken til glede og næring for grisene.
Ikke en dråpe til spille
Saupen (Kjernemelken som blir til overs etter kinning av smøret) går til syrning av kyosten og i bakst. Den søteste skumma melken går til stølens signatur rett, Kvit kyost som ligger til modning i jordkjelleren under kafeen i 6 – 8 uker. I tillegg lager hun skjørost ala surystil. Hver dråpe av det kuene gir fra seg, blir omgjort til føde.
En sann kulturbærer
Lange og harde arbeidsdager. Verkende hender og tunge løft. -De som har romantiske forestillinger om livet på setra, vil snart få dem knust når de ser hvor mange tunge løft og mye hardt arbeid det er, forsikrer hun. -Når det er på det mest hektiske og jeg står over rømmegrøten, hender det jeg tenker: Skulle jeg bare ha levert all melka på meieriet? - Men det som driver meg, er å være budeie og det å komme opp på stølen. Kulturbiten er det beste ved å være her. Jeg er stolt av det jeg kan og å videreføre tradisjoner og kunnskap. Belønningen er takknemlige gjester og den helt spesielle ro i sjelen som stølslivet gir. Dessuten er det godt å vite at jeg ivaretar tradisjoner som har blitt til gjennom familiens 300 år lange historie, sier Fagerdalens stolte budeie.
Fagerdalen Støl
- Åpen cafe og utsalg av egne stølsprodukter fra 1. juli til 21. august. kl. 12. - 17.
Deretter lørdager og søndager t.o.m 11. september
- Stølen ligger midt i Skarvheimen på fjellvegen mellom Bergsjø/Ål og Hovet, øverst i Hallingdal.
Adresse: Fagerdalevegen 17. - fagerdalen.com
Byline: Trude Henrichsen