Brunost i Korea

Heidal ost på asiatiske bord.

Koreanerne har fått øynene opp for den vakre brunosten fra Heidal. Ikke som pålegg på brødskiva, men som smaksforsterker og til baking. Osten som fylte 100 år i fjor, har blitt en trend blant Souls foodies.

Brown cheese Heidal 1
Heidal Brown Cheese 2

-Vi er voldsomt stolte over å ha blitt godkjente som eksportører til Korea, forsikrer Hege Krukhaug som er daglig leder. -At osten vår ble valgt ut, er som et lite eventyr. Så langt har det vært et underskudds foretak, men det har vært en vanvittig morsom og lærerik reise å være med på, forsikrer hun.

Et formelt møte

Det begynte med en direkte henvendelse fra Innovasjon Norge i Sør-Korea. En matimportør hadde oppdaget Heidal osten på nettet.
Firmaet Daehan Flour Mills ønsket nå å undersøke muligheten for et samarbeid.
-Vi var både spente og nervøse da vi hadde det første teams-møtet med Korea, fortelle Krukhaug - Det var en uvant situasjon for oss og alt foregikk i en veldig formell tone.

Heidal korea

Omstendelig prosess

Seks måneder senere var den første sendingen med vareprøver på vei og nå, to år senere, har akkurat den tre sendingen med Heidals ost blitt levert.
-Koreanernes fasinasjon for osten ligger både i smaken, kulturen, og formen, forteller hun. – Brunosten har blitt en populær ingrediens i bakverk og som smakstilsetter i maten.
Selv om dette så langt har vært et underskudds foretak for oss, er vi likevel glade for at de valgte oss og det samarbeids har gitt oss. For all saksbehandling rundt eksport, har både vært tidkrevende og lærerikt. Det er mye som skal på plass, og mye papirer å oversette. Vi sitter nå på en stor kompetanse når det gjelder eksport av mat til andre land.
Det hadde selvfølgelig også vært morsomt om nordmenn lot seg inspirere av koreanernes bruksmåter. For brunostens søte og salte smak, passer til så mye mer enn kun på en traust brødskive.

Heidal Ysteri

Heidal Ysteri

Ysterivegen 2b

2676 Heidal

Tlf 61234140

Heidal-ysteri.no

Åpent bakeri og utsalg hele året. (Sjekk FB for åpningstider)

Byline: Trude Henrichsen