Ost og Øl

Ost og øl

Ost på fat

Øl til ost – det selvfølgelige valget – så enkelt og så godt.

Øl er flytende brød, med referanser til loff (hveteøl), fra gårdsbrød til grovt og mørkt brød, med helkorn (flere grader røstet malt i maltøl) og kjeks, med rug- og havreinslag (rye- og havreøl, havrestout.) 


Et assortert ostebord ledsages ofte av fersk og tørket frukt, som druer, fiken, epler og mer. Flere ølstiler i det brede utvalg av øl i butikk og på vinmonopol bærer preg av nettopp disse referansene, øl med lys eller mørk fruktsødme, øl med egnet krydder bilde og humletørrhet og ikke minst friskhet og leske som kler assorterte oster. Fete oster får også hjelp av alkoholsterke øl, i lag med kullsyren som frisker opp i ganen.

Her er et utvalg med forslag til kombinasjoner

ost og øl
Camembert Eiker – Aass Bayerøl

Camembert

Camembert Eiker – Aass Bayerøl / denne osten star godt til en bayer, et svært så anvendelig mørkt lagerøl, med passe fruktsødme av svisker, og tørket frukt, mot røstet malt, byggkorn og knekkebrød.

ost og øl
Brilliant Brie og mørk lagerøl

Brie

Brilliant Brie – En fet brie star godt til det klassiske bokkølet, em mørk lagerøl med mørk fruktsødme, karamellknekk, og røstet grovbrød.

ost og øl
Granstubben – Nøgne Ø Imperial Porter

Fastost

Granstubben – Nøgne Ø Imperial Porter / Denne særegne osten med duft av skog og granbar kan ledsages av en klassisk, fyldig og smaksrik porter, med lette røyktoner.

ost og øl
Raudberg – Nøgne Ø Imperial Stout

Rødkittost

Raudberg – Nøgne Ø Imperial Stout / Rødkitten er fast og fin, og den rike smaken ledsages av en like rik stout, med tørket frukt, innslag av røstet malt og karamell.

ost og øl
Lagret Fanaost – Kinn Pryl Belgiask dobbel

Fastost

Lagret Fanaost – Kinn Pryl Belgiask dobbel / ølets sødme av tørket frukt, lett krydret, og med en varmende alkohol står godt til denne osten.

ost og øl
Selbu blå Kraftig – Kinn Bøvelen,

Blåmuggost

Selbu blå Kraftig – Kinn Bøvelen, Belgisk Trippel / To godt fermenterte produkter finner hverandre, fruktighet av gjærestere i ølet.

ost og øl
Golvertind – Kinn Bøvelen Belgisk Trippel

Blåmuggost

Golvertind – Kinn Bøvelen Belgisk Trippel / belgisk trippel, med tuttifrutti sødme, av den unike belgiske ale-gjæstammen står godt til blåskimmel generelt. Jo fetere og skarpere ost, jo kraftigere og sterkere lys ale.

pultost og øl
Pultost – Kinn Slåttøl

Pultost

Pultost – Kinn Slåttøl / pultosten karvebilde står godt til det norske gårdsølet, slåttonøl på byggkorn og rikelig med humle.

ost og øl
Bufar – Frydenlund Bokkøl

Fastost

Bufar – Frydenlund Bokkøl / denne faste og fete osten ledsages av en klassisk bokkøl, et øl med god sødme av tørket fiken og daddel, mot sviske og mørkrøstet malt.

ost og øl
Huldreost – Nøgne Ø Letter of Marque, Rivesaultes Barrel Aged Barleywine / den skarpe og heftige brunosten møter en heftig alkoholsterk øl, med smak av sjokolade, lakris, tørket frukt, vått lær og treverk.

Brunost

Huldreost – Nøgne Ø Letter of Marque, Rivesaultes Barrel Aged Barleywine / den skarpe og heftige brunosten møter en heftig alkoholsterk øl, med smak av sjokolade, lakris, tørket frukt, vått lær og treverk.