Rueslåtten Ysteri fra Hol skal måle seg med verdens beste oster i Sveits

Jarle og Rakel_Liggende_Gurostølen_Ostebygda July 2023 Photos by Emile Holba 87 (1)

Rueslåtten Ysteri fra Hol skal måle seg med verdens beste oster i Sveits

Når verdens beste oster møtes i Sveits i november, står også et norsk ysteri på deltakerlisten.
Rueslåtten Ysteri fra Hol skal konkurrere med fire faste oster ystet på upasteurisert melk – laget etter franske og sveitsiske oppskrifter, men med tydelig norsk særpreg.

– Jeg har hatt lyst til å delta i VM i Sveits lenge, men det har aldri passet før, sier daglig leder og ysterimester Jarle Rueslåtten.
Sammen med samboer Rakel Hodne driver han ysteriet, som er en del av Ostebygda – et unikt samarbeid mellom åtte osteprodusenter i Hallingdal.

Norsk håndverk møter sveitsisk tradisjon

For Jarle handler konkurransen både om å måle seg med verdens beste og om å vise fram norsk ystekunst.
– Det blir spennende å se hvordan ostene våre gjør det. Sveits er et land med dype ystetradisjoner, og våre faste oster er inspirert av nettopp Gruyère-stilen, forteller han.

Rueslåtten Ysteri har sendt inn fire lagringsoster, men Kubbeosten, som kanskje er deres mest kjente ost, får bli hjemme.
– Myke og ferske oster tåler ikke den lange transporten. Risikoen for at de ikke viser seg fra sin beste side når de pakkes ut, er for stor, sier Jarle.
Kubbeosten, som ystes på geitemelk om sommeren og kumelk om vinteren, ble kåret til Årets ost i Det Norske Måltid 2019, og har vunnet både nasjonale og internasjonale medaljer.

VM som læringsarena

I fjor ble World Cheese Awards (WCA) arrangert i Portugal. Nær 4 800 oster fra 47 land ble vurdert, og de norske deltakerne tok med seg hele 10 gull, 15 sølv og 22 bronse.
– Konkurransen er først og fremst en fantastisk mulighet til å vise fram norsk ost, sier Jarle.
Han mener samtidig at resultatene påvirkes av mer enn bare smak.
– Det handler også om kultur, estetikk og tradisjon. Noen dommere legger vekt på utseende og håndverk, mens andre fokuserer mer på smak og aroma, forteller han.

Som tidligere dommer under WCA i Trondheim i 2023, har Jarle fått se dette på nært hold.
– Den sveitsiske dommeren jeg jobbet med var veldig opptatt av ostas struktur og skorpe, mens den franske kollegaen brydde seg mest om smak og balanse, sier han.

Fra stølsost til verdensmesterskap

Rueslåtten Ysteri har tidligere vunnet både nasjonale og internasjonale priser, blant annet gullmedalje for stølsosten i fjor.
Nå venter altså konkurranse mot verdens mest anerkjente oster i Sveits – og for Jarle og Rakel er det en unik mulighet til å lære og dele erfaringer.

– Det viktigste for oss er å delta, møte andre ystere og la ostene våre bli vurdert i en internasjonal sammenheng. Hver konkurranse gir oss ny innsikt i hva som kjennetegner god ost, sier Jarle.

Norsk ost på kartet

Deltakelsen fra Rueslåtten Ysteri viser hvordan norske ystere tar stadig større plass internasjonalt.
Gjennom samarbeid, kunnskapsdeling og stolthet for håndverket, har Norge blitt kjent for unike og karaktersterke oster laget på rene råvarer.

– Det er inspirerende å se hvor langt norsk ost har kommet, sier Jarle.
– Vi håper dette bidrar til enda mer oppmerksomhet rundt norske produsenter – og at flere får øynene opp for kvaliteten som finnes her hjemme.

Byline: Trude Henrichsen