Ostehøvelen – Et norsk eventyr

Bjørklund9

Ostehøvelen - et norsk eventyr

Det er snart 100 år siden møbelsnekker Thor Bjørklund fra Lillehammer tok patent på ostehøvelen. Navnet «Spar» signaliserte et tydelig formål: Skjær pent av osten. Bak hver høvel ligger rundt 15 operasjoner og håndverksproduksjonen pågår for fullt den dag i dag.

Bjørklund2
Bjørklund 6
Bjørklund 3

Historien lyder som følger..

På 1920 tallet veide brunosten rundt fire kilo og var langt ifra lett å skjære i.  Thor Bjørklund var mer enn lei av å se hvordan osten uunngåelig ble skamfert. Mestersnekkeren bestemte seg derfor for å utvikle en hendig kniv som gjorde skjæreprosessen lettere både for store og små. 

Et eget redskap som ville være snillere både med osten og ikke minst for lommeboken.

Bjørklund 11

En snarrådig forretningsmann

Resultatet ble en rettskaftet og håndholdt høvel som fikk patentnummer 43377 og det betegnende navnet SPAR. Allerede to år senere innredet Thor Bjørklund et egnet lokal for ostehøvelproduksjon på Lillehammer.

Snart fikk han også patentert sin oppfinnelse både i Danmark, Sverige og Finland, samt i Tyskland, Belgia, Tsjekkoslovakia og Sveits.

Nye krefter

Tove Østerhaug har tittel kategori- og ordreansvarlig og viser stolt frem produksjonen som nå foregår på Ringebu. 

- Firmaet Bjørklund gikk til opphør i 2009, forteller hun. – Etter et år ble det så kjøpt opp av Gudbrandsdal Industrier AS i Ringebu. Men det ble ikke noe fart i sakene igjen før datterselskapet Giax Produksjon AS overtok eierskapet og tok tak i produksjonen igjen i 2017.

Bjørklund1925 er i dag merkenavnet. Vi produserer rundt 200.000 ostehøvler i året. Omtrent halvparten av disse går til eksport, forklarer hun.

Stolt lokalbedrift

- Mange  tror at vi får høvlene produsert i Kina, men alt foregår her, understreker hun. – Seks årverk er tilknyttet produksjonen til Bjørklund1925. Vi har en del annen metallproduksjon og er totalt 19 ansatte. Det gjør oss til en betydelig arbeidsplass i Ringebu. 

 

Da jeg startet i jobben, forsto jeg ikke behovet for mer enn en ostehøvel for hver husholdning. Nå har jeg selv et arsenal hjemme, sier hun og ler. – Vi produserer en rekke ostehøvler med ulike skjæreegenskaper som mykosthøvel, osterasp, universal høvel og kombihøvel med forskjellige skaft. Opp til hva kunden ønsker, stempler vi logoer, skafter, limer eller smelter på ulike typer og farger til skaft.

Håndarbeid

Vi kjøper stål inn på koiler (store ruller). Første steg er å stanse ut bladet, så sveises det på en så kalt «tange» som sitter mellom skaft og høvelblad. Bladet blir så blåst eller polert, før det preges for å få rett fasong. Om kunden ønsker, stempler vi inn logo og lager egne gaveesker i treskrinn. 

 

Et annet populært produkt, er Klinge fra Bjørklund 1925 som betegner en ostehøvel uten skaft, - produsert med samme teknikk og kvalitetsstandard som våre øvrige modeller. 

Kundene er alt fra vanlige butikker til store grossister. Vi eksporterer nå til det meste av verden. 

Ekstra gøy er det at våre ostehøvler har blitt et trend produkt i Sør- Korea, sier hun fornøyd. – Vi jobber stadig med å utvikle nye produkter. Målet er å ha utviklet den ultimate ostehøvelen til 100 årsjubileet i 2025. Da skal det nemlig feires!

På tampen skyter Tove inn at det er verdt å ta turen til Ringebu for nå har vi åpnet en egen butikk for Bjørklund1925. Der kan du se og kjøpe alle våre flotte produkter.

Bjørklund 5
Bjørklund12

Fakta

Firmaet som eier og produserer Bjørklund1925 heter i dag Giax Produksjon AS og ligger i Ringebu og har 19  ansatte.

Les mer på: bjorklund1925.no

Instagram: Bjorklund_1925

Facebook: Bjørklund1925

Byline: Trude Henrichsen