Strandmo Stølsysteri

Strandmo Stølsysteri, Foto: Trude Henrichsen

Strandmo Stølsysteri

Melkeleverandørene på Strandmo Stølsysteri står tidlig opp. Før klokken åtte er kuene ferdig melket og klare for utmarsj. Dagene tilbringes i høyfjellet med beiteforhold som gir stølsprodukter i særklasse og pultost som tar gull!

Strandmo Stølsysteri
Strandmo stølsysteri. Foto Trude Henrichsen (4)
Strandmo stølsysteri. Foto Trude Henrichsen (2)

Skiltet på grinda ønsker velkommen til Strandmo Stølsysteri og bak grindporten står kuflokken allerede oppstilt på rekke og rad. Budeia selv går stillferdig mellom kyrene og ser etter tegn på brunst. I så fall er det tid for inseminering og en dag hjemme på stølen.
Ektemannen Erik passer baktroppen og snart kan flokken spasere avgårde til nok en fredsommelig dag i fjellet. Sola er i ferd med å få godt tak og duften av sommerblomster blandet med lyden av spredt bjelleklang får den ultimate feriefølelsen til å bre seg.
- Her er det ingen som stresser, forsikrer Anna Karoline Ness leende. -Disse har god tid.

Ekte håndarbeid

Så fort bølingen er sett vel avgårde, er det duket for ysting. Anna Karoline og svigermor Anny smyger på seg plasthandskene og gjøre seg klare til å gå i gang. Melken kommer rett fra kuene og inn i ystekjelen. Når ostemassen er klar, formes den for hånd og blir lagt i egne treformer. Videre skal kyrosten snus og passes på før den går videre til ostelageret hvor den får ligge å godgjøre seg i både to og tre år. 

Strandmo stølsysteri.nedskalert Foto Trude Henrichsen (6)
Strandmo stølsysteri.nedkalert Foto Trude Henrichsen (7)
Strandmo stølsysteri. Foto Trude Henrichsen (5)

Brimkoking på vedfyrt ovn

Strandmo Stølsysteri består av flere små hus og i bygningen bak melkefjøset stiger alt røyken ut av pipa. Det er mandag og dagen for å koke Brim, - en lokal og søt variant av brunost.  Når Kyrosten er gjort klar er det tid for å få mysen over i ystekjelen og få fart på varmen. -Siden vi er så høyt opp som tusen meter varierer det for når melka koker, forklarer Anna Karoline og hiver raust innpå med ved i ovnen. - Å koke brim tar derfor mellom åtte til ti timer. Med hjelp av ektemannen får de tømt melkespannet med 50 liter myse over i ystekjelen. - Nå gjelder det å passe på så det ikke koker over, kommenterer hun. -Det har nok hendt, ja.

Generasjonsskifte

Opprinnelig var det svigerforeldrene Anny Opedal Fodnes og Geir Harald Fodnes som kjøpte Strandmo gård i 1993. Med på kjøpet fulgte støl på Breiset og etter syv år med prøving og feiling, fikk ekteparet endelig godkjenning for produksjon og salg og ost og smør. De siste seks årene er det sønnen Erik og svigerdatter Anna Karoline som har stått for driften, med god hjelp av den eldre generasjonen.  - Dere blir ikke kvitt oss så lett, sier Anny og smiler bredt. -Selv om vi har kjøpt oss egen gård nede i bygda, klarer vi ikke holde oss unna. Det er noe helt spesielt med å være her på fjellet. Arbeidet kan være hardt, men det gir så mange trivelige og fine stunder. - Og for oss er det gull verdt å ha slike mentorer med på laget, forsikrer Anna Karoline. - Vi er et godt team som har det trivelig sammen.

Mer enn en handel

I tillegg til ysting av kvit kyrost, brim og prisvinnende pultost, produseres det også ekte stølsrømme, stølssmør, merkebeskyttet kurv (spekepølse) og Annys hjembakte flatbrød. Butikkutsalget åpner kl. 12.00 og ligger med innsikt til ysteriet. Her kan du sikre deg spiselige minner med smak av fjellbeitet i Valdres og ikke minst få en hyggelig prat. 

- Jeg liker å fortelle om tradisjonen og håndverket som ligger bak hvert produkt, sier Anna Karoline. - Det skal handle om mer enn smaksprøver og salg. Folk som kommer hit er ute for å kose seg uten å tenke på klokka. De setter pris på å få en prat med på kjøpet.  

-Hvem er kundene?  

-Mange av kundene er hytteeiere i området, andre kommer med bil, sykkel eller til fots. Vi ligger i fine turområder med utsikt til Jotunheimen. Erik pleier å kalle omgivelsene for steppelandskap siden det er så flatt og fint å gå tur her. Det er også en koselig tre kilometer lang rundtur rundt til de ulike stølene her oppe. Da Anny og Geir Harald startet med støling, var det flere av de 28 stølene i stølslaget Breiset, i drift. Nå er det bare to tilbake.

Strandmo stølsysteri. Foto Trude Henrichsen (8)
Strandmo stølsysteri. Foto Trude Henrichsen (9)

Stølslivet

-Heldigvis merker vi at interessen for seterdrift er økende. Folk vil gjerne ha historien bak og kjenne på roen livet her oppe gir.

-Hvilke egenskaper bør en som budeie ha?

-Du må like dette livet, kommer det kontant. - Du må være glad i dyr og det å være tett innpå naturen. I tillegg bør du være fleksibel og handy. Stadig er det noe som ryker og som må fixes der og da. Å hente inn hjelp fra bygda tar ofte for lang tid. Kort oppsummert handler det om lange dager og hardt arbeid. Tilbake får du en helt spesiell ro som bare livet her oppe kan gi deg, forsikrer hun.

Strandmo Stølsysteri

Strandmo Stølsysteri
Breiset
Breisetvegen 424
2920 Leira i Valdres.
Strandmo.no
Telefon: 48 23 67 47

Gårdsutsalget er åpent fra 1. juli til 20. august fra kl. 12.00 - 16.00 alle dager bortsett fra søndag.  Det er også mulig å gjøre avtale om besøk etter det fram til de flytter ned fra fjellet. 

Strandmo Stølsyteri ligger ca. 2 mil i fra Fagernes. Fra Heggelund på vestsiden av Strandefjorden er  det skiltet mot Hovrud og Strandmo Stølsysteri. Det er ca. 9 km fra Heggelund til stølslaget Breiset (Bomvei)

Ting å gjøre:

Fottur:

Fra Strandmo Stølsysteri er det lett turterreng med fin utsikt til Jotumheimen og til Gribbe og Synet.


Test fiskelykken:

Strandefjorden er et yndet sted for å fiske abbor, sik og ørret.

Vardevandring: 

Ryeberget ligger ca .900 meter over havet. En lett og familievennlig tur på ca. 2 kilometer. Fra toppen har du flott utsikt til Ulnes. Stikk innom et av turistkontorene i Valdres og skaff deg et vardekort Det finnes seks historiske krigsvarder i Valdres. Hvis du besøker dem alle, kan du innhente et diplom som “vardevakt”.

Byline: Trude Henrichsen