Skjæreredskap til ost
Skjæreredskap til ost
Hva er hensikten med huller i ostekniven og hva brukes ostestrengen til? Bør skarpe kniver vaskes for hånd og er ostehøvel for gjerrigknarker? Her gir Svein Erik Backlund fra Oluf Lorentzen deg gode råd for skjæreredskap til ost.
Det er selvfølgelig fullt mulig å dele en ost med en kniv men med riktig skjæreutstyr, får du mer glede av den. Ostens struktur er avgjørende for hva du bør velge. En kniv for en hard parmesan må ha andre egenskaper enn for en brie, forklarer han. Svein Erik er selgerleder ved Oluf Lorentzen og holder masse kurs i både ost og spekemat. Han var også dommer under OsteVM i Bergen. Her forklarer han de ulike redskapers funksjon.
Kniv med hull
Brukes på myke til halvfaste oster med skorpe som camembert og brie. Hullene bidrar til at ostemassen lettere slipper knivbladet når den skjærer gjennom skorpen.
Ostestreng
Er fin å bruke på alt fra mykere oster (som Kubbeost og Chevre), til fastere typer (som lagret Fanaost, Holtefjell XO, Jarlsberg og Norvegia). Gir en flott snittflate og brukes ofte i restauranter.
Parmesankniv
Dette er en variant som nærmest brukes som et spyd. Parmesankniv brukes til å stikke ned i osten for å brekke løs biter. Skjæreredskapet brukes til harde oster.
Ostehøvel
Er en norsk oppfinnelse, oppfunnet av en snekker som valgte å kalle den SPAR. Selv om formålet var å skjære pent av osten og dermed hindre sløsing, er ostehøvelen et fint alternativ når du vil toppe med ost. Høvl fine skiver og brekk de over salaten eller ovnsretten. Det gjør det lettere å få tak i smaken enn ved bruk av rivjern eller rasp.
Rasp og rivjern
Brukes som en smaksetter på toppen av salaten eller til å fordele osten i sausen eller gryta.
Toskaftet ostekniv
Brukes mest i dagligvarehandel og restauranter/storhusholdning. Ser ut som en stor urtehakker og er spesielt egnet til å dele myke oster.
Generelle tips for å bevare skarpe kniver:
Vask av kniver:
Kniver skal aldri vaskes i oppvaskmaskinen. Grunnen er at i en vaskemaskin blir alt spylt med forholdsvis høyt trykk, noe som gjør at kniveggen lett kan bli gnisset med annet hardt materiale (som annet bestikk). Eggen belastes og kniven blir raskt sløv. En tur i oppvaskmaskinen kan skade både knivbladet og skaftet.
Den beste behandlingen for kniver du ønsker å beholde skarpe er derfor håndvask. Bruk lunkent vann og litt oppvaskmiddel. Før børsten fra ryggen på bladet og mot eggen og husk alltid å tørke av knivene.
Oppbevaring:
Oppbevar knivene du vil beholde skarpe på en magnetlist, i en knivblokk eller andre steder der de ikke blir liggende å gnisse.
Underlag
Det kan også være lurt å tenke på at noen fjøler sliter mer enn andre på kniven.
Unngå fjøler av:
- Stål,
- kjeramikk,
- glass
- og marmor.
Skjær heller på underlag/fjøler av plast, tre eller bambus hvis du vil bevare skarpheten lenger.
Byline: Trude Henrichsen