Ostefat

Hvordan sette sammen et ostefat

Å samle venner rundt et ostebord er både enkelt, hyggelig og sosialt. Å sette frem et deilig ostefat gjør at du kan sitte rolig ned og nyte selskapet på lik linje med dine gjester. Du slipper å løpe til og fra kjøkkenet for å fylle på fater.  Alt kan gjøres klart på forhånd. Vi har satt sammen en veiviser til hva du bør tenke på.

På gjestelisten

Det er lurt å ha i bakhodet hvem de inviterte er. Er det sanne osteelskere som er glad i oster med trøkk, eller er det lurt å satse på mildere varianter? Velg oster for enhver smak og overrask gjerne med en ost som kan utfordre smakssansen litt.

Det går ofte mest av de mildere typene så det kan være lurt å kjøpe inn mest av dem.

Beregning av ostemengde

Hvor mye ost du skal beregne per person, er avhengig av hvilken rolle osten spiller i måltidet. Skal den serveres til lunsj, som en av flere retter i en middag, som snacks eller er det til et større ostebord? Dette er med på å forme valget i forhold til mengde, smaksstyrke og antall oster.

Her er noen generelle kjøreregler:

Hovedrett: 250 – 300 gr per person (litt avhengig av om det er herre- eller damelag).
Forrett: ca. 75-100 gr per person
Før dessert: ca. 50 – 70 gr per person
Dessert: 100 – 125 gr per person.
Snacks: ca. 50 gr per person

For å unngå at de ulike ostene overgår hverandre, er det lurt å velge maks 4-5 oster. Varier i forhold til melketype, konsistens og farger.

Stikkord til handlelisten:

Hvitmugg- og blåmuggost, faste oster og kittmodnet ost og ferske kremoster.

Husk å legge ved en kniv til hver ost som skal deles. Fastoster kan gjerne skjæres i staver på forhånd. Det bidrar til variasjon på ostebordet, - noe som også hører med.

Tilbehør til ostefatet

Brød og usaltet kjeks

For å fremheve de rene ostesmakene, bør du servere enkelt tilbehør. Det letter også jobben med å velge drikke. Tenk gjerne «noe bløtt og noe sprøtt» som en knasende god baugete sammen med kjeks /knekkebrød. Husk at ost er salt seg selv, så unngå kjeks og knekkebrød med mye salt.

Det kan også være godt med nøtte-/fruktbrød.  Faren er at smaken blir for dominerende i forhold til resten av tilbehøret. Et søtlig fruktbrød er imidlertid godt følge til blåmugg- og vellagrede oster siden de ofte inneholder mye salt.

Tommelfingerregel: Jo saltere og mer krydret ostene er, desto mer egnet er det med et søtere tilbehør.

Frukt og bær

Søt og godt modnet frukt og bær er godt tilbehør til ulike typer ost. Velg gjerne sesongens frukt og bær som gir en fin sødme og av og til litt syrlighet. (Unntak er rips som i sin opprinnelige form fort blir et for bittert og syrlig følge).

Friske bær gjør seg i tillegg flott som pynt.

Annet godt tilbehør til ost:

Fikenmarmelade og akaciehonning har nærmest blitt klassikere på ostebordet.
Det samme gjelder nøtter lagt i honning.
Knasende nøtter gir fin kontrast til myke oster og smaker godt både i naturlig og ristet form. (Mandler, valnøtter, pekan og paranøtter, - det er masse snadder å velge i.)
Mørk sjokolade er en spennende kombinasjon til faste, lagrede oster og til blåmuggoster. Mørk sjokolade med for høy prosent kakao, kan imidlertid fort virke bitter, så holde deg til den under 70 prosent.
I mange land er mostarda populært følge til parmesan og vellagrede oster.
Tørket frukt og bær gir fin sødme. Server de som de er, eller kutt de opp i biter eller skiver.
Oliven (spesielt visst osten inngår som en del av et tapasbord).
Syltet tilbehør gir sødme, syre og aromatisk smak. Både marmelade, syltetøy, gelé og chutney er godt til ulike typer ost. (Forskjellen mellom en marmelade og en chutney går på forholdet mellom søtt og syrlig og i hvor stor grad råvarene er most eller finhakket. Chutney pleier i tillegg være sursøt og sterkere krydret).

Til slutt: Dropp paprika og stangselleri. Grønnsaker inneholder ofte bitterstoffer som ødelegger smaken på osten. En grønn salat hører midlertidig med. Den virker nøytraliserende og gir en sprø og fin friskhet til osten.