Jan Arnes ostetips

JAN ARNES OSTETIPS

JAN ARNE MOEN

Daglig leder Frogner Spesial

Jan Arne Moen en av Norges beste på ost. Han har over 30 års erfaring fra dagligvarehandelen som entusiastisk osteansvarlig. Han har også vært dommer i den internasjonale konkurransen World Cheese Awards, i tillegg til nasjonale ostekåringer. Han er rett og slett en osteekspert.

Nå driver han sin egen spesialforretning; Frogner Special i Bygdøy Allê, hvor de byr på et stort utvalg av fersk ost og ferdigmat, i tillegg til catering. Kan varmt anbefales. Vi stilte han et par spørsmål om ost.

 

Hva ser du etter for å se om ostene er modne etter din smak?

På fastostene ser jeg etter krystalisering i ostemassen, det bevitner om riktig moding, og at osten har fått ligget over 9 måneder. På de bløte ostene ser jeg at kjernen i osten er borte, da vet jeg at den er spiseklar og moden.

 

Hvilke 3 oster ville du satt sammen til et ostefat?

Jærosten fra Voll Ysteri, Brilliant brie fra Thorbjørnrud Ysteri og Kubbeost fra Rueslåtten Ysteri.

 

Hva elsker du med ost?

At melk kan skape så mye forskjellige smaker, og at en råvare som melk tar spranget mot udødelighet og blir til ost.

 

Hva har vært din ostereise?

Vinjerock i Jotunheimen i samarbeid med Norgesgruppen. Jeg avholdt ostekurs for festivaldeltakerne og hadde med oss representanter fra 10 norske ysterier. Sammen med Brimi ble dette en fantastisk ostetur.

 

Hva er ditt beste ostetips akkurat nå?

ALLTID temperere osten før du serverer den!

 

Har du noen gode tips til noe som passer godt å drikke til ost?

Her er det ingen fasit. Prøv gjerne håndverksbrygget øl eller sider. Det er spennende kombinasjonsmuligheter.

 

Hva er dine tips til gode ostedisker?

De har flotte ostedisker på Winther ysteri Aker Brygge, Meny Fornebu senter, Meny CC Vest og Gutta på St.Hanshaugen

 

Jan-Arne5