7 oster som går godt til sider

ostefat

Norske oster og sidere som passer godt sammen

Ost og sider er en fabelaktig kombinasjon.
Jan-Arne Moen, tidligere osteansvarlig i MENY og tidligere driver av Frogner Special i Oslo har mange års erfaring med norsk og utenlandsk ost.

– Når man velger sider til ost er det viktig å ikke velge sider som er alt for søt. Og velg oster som ikke er for salte. Her er et lite utvalg oster som jeg mener passer godt til tradisjonelle norske sidere: Prosten (modnet kremost av geitemelk) fra Prestholt, Fjellgeit fra Valbjør gård (Mild hvitmuggost laget på geitemelk), Edel Frue fra Tingvollost (Myk hvitmuggost inspirert av den franske camemberten), Brie fra Ostegården er god til sider. Jeg vile også ta med noen lagrede oster der mye av saltet er borte, som Holtefjell fra Eiker Gårdsysteri (fast rødkittost) og St. Pål fra Rueslåtten Ysteri (80 % kumelk og 20 % geitemelk).

Fjellost fra Eggen Gårdsysteri (hvitmuggost).
St. Pål og Holtefjell vil også passe godt til fruktvinene, forteller Jan-Arne Moen.
De milde Prosten og Fjellgeit vil gå til de vinene som er søtere.

TIPS: En del av de moderne norske siderne har ikke så mye sødme, så man kan med hell ta med litt syltetøy når man smaker de sammen med ost.

Ostefat og sider
Jan Arne med ostefat

7 OSTER SOM PASSER TIL SIDER

Prosten fra Prestholt Geitost

Edel Frue fra Tingvollost

Fjellost fra Eggen Gårdsysteri

Jørns Brie fra Ostegården

Holtefjell fra Eiker Gårdsysteri

St. Paul fra Rueslåtten Ysteri

medium

Fjellgeit fra Valbjør Gard