7 oster som går godt til sider
Norske oster og sidere som passer godt sammen
Ost og sider er en fabelaktig kombinasjon.
Jan-Arne Moen, tidligere osteansvarlig i MENY og tidligere driver av Frogner Special i Oslo har mange års erfaring med norsk og utenlandsk ost.
– Når man velger sider til ost er det viktig å ikke velge sider som er alt for søt. Og velg oster som ikke er for salte. Her er et lite utvalg oster som jeg mener passer godt til tradisjonelle norske sidere: Prosten (modnet kremost av geitemelk) fra Prestholt, Fjellgeit fra Valbjør gård (Mild hvitmuggost laget på geitemelk), Edel Frue fra Tingvollost (Myk hvitmuggost inspirert av den franske camemberten), Brie fra Ostegården er god til sider. Jeg vile også ta med noen lagrede oster der mye av saltet er borte, som Holtefjell fra Eiker Gårdsysteri (fast rødkittost) og St. Pål fra Rueslåtten Ysteri (80 % kumelk og 20 % geitemelk).
Fjellost fra Eggen Gårdsysteri (hvitmuggost).
St. Pål og Holtefjell vil også passe godt til fruktvinene, forteller Jan-Arne Moen.
De milde Prosten og Fjellgeit vil gå til de vinene som er søtere.
TIPS: En del av de moderne norske siderne har ikke så mye sødme, så man kan med hell ta med litt syltetøy når man smaker de sammen med ost.