Olestølen

Olestølen

Olestølen

På Olestølen kan du lære å melke geiter for hånd og yste hvit- og brungeitost på gamle måten. Du kan også melde deg på en kløvtur i fjellet eller rett og slett bare nyte ekte stølskost i fantastisk vakre omgivelser. Ender, høner, geiter og hester, - her står opplevelsene i kø!

Hester på setra
Olestølen mikroysteri, foto Trude Henrichsen (4)
Olestølen mikroysteri, foto Trude Henrichsen (2)

-Hva slags melk er det dere har melket? Budeie Kathrin Hofmann Aslaksby titter smilende ut av vinduet i Mikroysteriet mens hun fortsetter å røre i ystekaret. – Denne er jo full av ostebiter!

Småguttene på utsiden kaster lange, uforstående blikk tilbake. For mindre enn en time siden var de med og håndmelket geitene. Nå er ysteprosessen allerede i full gang. -Takket være tilsatt osteløype, har allerede melken koagulert, forklarer hun. - Kom tilbake om femten minutter så skal dere få se hva som har skjedd med melken da.

Tidlig aktivitet

Det er tidlig morgen på Olestølen. Sola skinner på duggfriskt gress og inne i ysteriet er allerede produksjonen i full gang. Melkingen starter kl. 6 og som en del av stølseventyret kan du få bo i egen hytte tilhørende stølen og ta del i både melking og morgenstell. Du kan også booke deg et kurs hvor du selv er med og yster i vedfyrt jerngryte etter rike stølstradisjoner.

Olestølen mikroysteri, foto Trude Henrichsen (7)
Olestølen mikroysteri, foto Trude Henrichsen (8)
Olestølen mikroysteri, foto Trude Henrichsen (10)

Skimaker og budeie

Da Kathrin og Thomas Aslaksby kjøpte gården Nørrestogo i 2006, fulgte Olestølen med. Han ville fortsette som skimaker, - hun ville starte ysting av råmelk tuftet på hundreår gamle setertradisjoner. Resultatet ble et mobilt og selvinnredet mikroysteri som fraktes opp til stølen så fort vær og temperatur tillater det. Ysteriet måler 2.5 x 5.5 meter og må være et av verdens minste. I tillegg fungerer det som utsalgssted for stølens produkter.

Gjennom  vinduene i ystebua kan du følge osteproduksjonen på nært hold og Kathrin forklarer villig og engasjert både om stølstradisjoner og selve ysteprosessen. Med jevne mellomrom tar hun også med besøkende på en hilserunde til stedets to- og firbente. Til buskapen hører nemlig i tillegg både ender, hester, høns og katter.  

Verneverdige tradisjoner

Bak gjerdet beiter sindige islandshester som både har som oppgave å holde gresset nede og å bære kløv på turer i fjellheimen. Kløving er en gammel måte å frakte last på og fra Olestølen kan du være med å gå turen opp til Oleskaret med utsikt over Vinstravatnet og langt innover  til majestetiske Jotunheimen.

-Vi startet med fem geiter, forteller Kathrin – Etter hvert har vi bygget oss opp og tilpasset produksjon etter etterspørsel. I dag teller flokken 35 melkegeiter. Hver onsdag fyrer vi opp den vedfyrte jerngryta og yster brun geitost på ekte håndverks vis. I tillegg arrangerer vi egne ystekurs blant annet for ungdom.

- Det er viktig å ta vare på en håndverkstradisjon som ysting er, understreker hun. - Vi har allerede gått glipp av to generasjoner med ystere. Da melkebilen kom var det lett å sende bort melken. I flere hundre år var stølsdrift en sentral del av norsk landbruk med rundt 100 000 setre rundt i landet. Nå er vi kun drøyt 900 aktive støler igjen.

Rask forvandling

Guttene er tilbake igjen og speider nysgjerrig inn gjennom vinduet. – Der er dere igjen, ja, utbryter hun og ler fornøyd. – Nå skal dere få se! Hun viser geitemelka som har stivnet og nå kan skjæres med kniv. -Melk er en fantastisk råvare, forsikrer hun. Tenk av det dere melket kan vi lage både smør, hvit og brun geitost, chevre, yogurt og rømme. Ni ulike produkter lager vi her på stølen.  

Olestølen mikroysteri, foto Trude Henrichsen (20)
Olestølen mikroysteri, foto Trude Henrichsen (18)

Meningsfylt oppgave

Melking, ysting, besøk, ekspedering, kursing og guiding. Du har lange og intense dager. Hva er drivkraften?

-Ysting er noe du gjør for at du ikke kan la være, kommer det kontant. -Målet og drivkraften er tosidig: - Å lage kvalitetsoster på høyde med «Manchego» av rå geitemelk fra en liten støl i Valdres hvor geitene går fritt dag og natt og høster urter og gress fra fjellet. Også handler det like mye om verdien av å ta vare på utdøende håndverkstradisjoner, nytte naturressursene i fjellet og videreformidle disse.

Mange vet knapt hvor melken kommer fra. Her får de følge prosessen frem til ferdige produkter og kan smake og oppleve hvilke fantastisk råvare melk er. Og folk synes det er spennende! Det er noe med forståelsen av naturen og nærheten til dyrene som gjør oss godt.

I tillegg gir livet på stølen en helt spesiell ro. Selv starter jeg gjerne dagen med å gå en times tid i fjellet. Kvelden avsluttes på vollen med hestene. Jeg liker godt å jobbe i skjæringspunktet mellom natur og kultur. Helst skulle jeg ha levd dette seterlivet hele året, forsikrer budeia på Olestølen og kaster lange blikk bort til geitene som fredsommelig har startet dagens jakt på mer gress.

Fakta

Olestølen ligger vakkert til ved Olevatn i Øystre Slidre, 15 minutter nord-øst for Beitostølen og 40 minutter nord for Fagernes, langs Olevegen (bomvei).

Her er gårdsutsalg og mulighet for å delta på ystekurs og kløvturer. I tillegg til hvit og brun geitost produseres også modnet kremost (Chevre), kremoster, salatost, yoghurt, surmelk, smør og rømme. Av geitekjøttet lages ekte «kurv» som er geografisk beskyttet betegnelse på spekepølse fra Valdres.

Du kan leie hytte tilhørende selve stølen og følge seterlivet på nært hold.

Her er rikelig med muligheter for fiske, padling og fotturer og ikke minst stifte nærkontakt med dyrene på stølen.

 

Olestølen

Olestølen
Olevegen 5,
Skammestein,
2950 Valdres

Telefon: Budeie Kathrin Hofmann Aslaksby 918 89 806

Opplevelser i nærheten

Beitostølen ligger et kvarters kjøretur unna og byr på aktiviteter for barn og voksne i alle alders grupper. Besseggen, pakkrafting i fjellvann, guidete kanoturer, klatring, turer på hesteryggen, spa og velvære. Sjekk mer på beitostolen.com

Byline: Trude Henrichsen