Blomkål og spekeskinkegrateng

Blomkål og spekeskinkegrateng

Blomkål og spekeskinkegrateng

Denne kan lages ferdig dagen i forveien og stekes når en kommer sulten hjem fra jobb. Server gjerne godt grovt brød ved siden av.

4 porsjoner

 

4 dl makaroni, gjerne fullkorn

1 blomkålhode
1 ts salt

4 dl vann

1 løk

2 ss smør
4 ss hvetemel

6 dl helmelk

1 båt hvitløk

150 g gulost

2 egg

200 g kokt skinke

100 g spekeskinke

ca. 1 ts salt

½ ts pepper

Topping:

100 g gulost

3 spekeskinkeskiver

1/4 neve timian

Pynt:

3 skiver spekeskinke

noen stilker timian

Slik gjør du:

Kok makaroni som anvist på pakken. La vannet renne godt av og sett til side.
Rens og del blomkålen i små hoder. Kok den møre i lettsaltet vann, hell av og la bukettene dampes lett.

Smelt smøret ved middels varme i en kjele. Tilsett mel og rør godt. Spe med melken, litt om gangen, til en passe tykk saus. Tilsett finhakket hvitløk.

Riv osten og ha den i sausen, rør til osten har løst seg opp.

Ha eggene i en bolle, pisk de lett sammen med en gaffel, tilsett eggene og vend dem inn i ostesausen.

Tilsett makaroni og biter av skinke og spekeskinke i sausen, og bland godt. Smak til med salt og pepper.  Hell blandingen over i en ildfast form.

Riv ost og dryss over. Rull halvparten av spekeskinkeskivene og legg dem på toppen.

Stek til osten er gyllen og bobler, ca. 20 minutter.

Legg på resten av spekeskinkeskivene og pynt med timian og serveres straks, gjerne med en god salat og godt brød ved siden av.

Tips:

Tips I

Serveres gjerne med en god salat ved siden av.

 

Tips II

Du kan gjerne bruke lettere ostetyper og ekstra magert kjøtt.

 

Tips III

Gratengen kan fryses og tines best i kjøleskap.

 

Tips IIII

Du kan bruke forskjellige ostetyper, ønsker du å en sterkere smak på sausen kan du i stedet for vanlig fastost tilsett hvit eller blåmuggost eller kittost.