Gouda

Gouda

Historien

Osten Gouda har sitt navn etter byen Gouda som ligger kun 20 kilometer utenfor havnebyen Rotterdam sør i Holland. Gouda-osten har en lang historie tilbake til 1600 tallet og ble kalt Stolkse Kaase etter navnet på landsbyen der osten ble omsatt på det lokale markedet. Men byen Gauda tok etter hvert over salget og navnet på osten for alltid Gouda. Dette er i dag en av Nederlands største eksportartikler. 

Norge

I Norge begynte man og produserer norsk Gouda etter 1850 og Nitedalen ysteri var den første produsenten av osten i Norge. Statsagronom C.T Christensen fra Norges Vel reiste i 1859 for å studere osteproduksjon i Holland, og etter hvert reiste flere meierister til Holland for å lære. Fra Norges selvstendighet tok produksjonen av Gauda seg opp, og utover på 1900 tallet skjedde det en standardisering av produksjonen av osten. I dag er Gauda den mest spiste ostetypen i Norge, blant annet gjennom osten Norvegia. 

Typebeskrivelse

Gouda er halvfet fastost med en mild smak. Den kommer i mange  varianter med lavere fettinnhold. Den kommer også med ulik lagringstid og tåler godt å lagres lenge.

Flere artikler om oster: