Edamer

Edamer

Historie

Edamer ost har sitt navn og mye av sin historie fra Nederland. Den er fra byen Edam som er kun en kort kjørtur fra storbyen Amsterdam. Den har sin karakteristiske runde form fra formen de ble laget i; såkalte kaaskop, som betyr ostehode. Formen gjorde det også enkelt å losse båtene for bøndene der de lot ostene sine trille i renner inn på lagrene i byen. 

I Norge hadde man lenge importert Edamer og osten var kjent gjennom den store norske trelasteksporten til Holland som tok til på 1500 tallet. Norsk produksjon av Edamer kom i gang mot slutten av 1800 - tallet og tok opp konkurransen med den store importen fra Holland. 

 

Typebeskrivelse

Edamer er en mild fastost som vi i Norge i stor grad forbinder med jul. Den kommer i rød og svart emballasje. Fargen angir lagringstid med 6 måneder for den røde og 12 måneder for den sorte.

Osten er en helfet ost med litt høyere saltinnhold enn sin nære slektning Gauda. Edamer egner seg meget godt til lagring. Et godt ostetips er å kjøpe den på tilbud etter nyttår og laden ligge i kjøleskapet til sommer.