Nevada Berg – en ekte brunostfan

Nevada Berg

Suksessforfatter Nevada Berg, - en ekte brunostentusiast

- Brunost har både toner av salt og søtt. Den smelter raskt og er ideell i så vel matlaging som i bakverk, sier Nevada Berg som gjerne bruker ikon-osten som smaksetter. Matskribenten fra USA er kjent for å dypdykke i norsk tradisjonsmat og å gi de ulike rettene en egen vri.

Det er åtte år siden Nevada Berg flyttet med sin norske ektemann og sønnen til det lille tettstedet Veggli i Numedal kommune. Med kort vei til naturens spiskammers og bygdefolkets stolte mattradisjoner startet hun nettstedet North Wild Kitchen.

- Målet var å formidle historien bak de ulike ingrediensene og håndverket og ikke kun å legge ut oppskrifter, understreker hun.

Nevada og hunden Ramsey
Nevada og hunden Ramsey
Inspirasjon i bøker
Inspirasjon i bøker

På ukjent mark

– Utover det såkalte New Nordic Kitchen og de klassiske, tradisjonelle rettene og, visste jeg lite om det norske kjøkken. Mine svigerforeldre er fra Bergen så skillingsbolle var noe jeg tidlig fikk servert, sier hun og legger leende til:  – Første gang jeg smakte brunost, spiste jeg så mye at jeg til slutt ikke orket smaken. Heldigvis gikk det fort over.

Ekstra touch av brunost

I dag rommer nettstedet fler enn tjue oppskrifter med det hun kaller den norske ikon-osten.

- Brunost varierer i smak fra de milde variantene med karamellsmak til de mer salte typene lagd på ren geitemelk. Den har gode smelteegenskaper og passer både i middagsretter og i bakverk. Jeg liker å leke med nye kombinasjoner og tilsetter gjerne brunost i selve kjøttkakedeigen som i sausen, forteller hun.

Syretesten

Nye oppskrifter testes ut på ektemannen. -Er han skeptisk, vet jeg at det blir bra, forsikrer hun fornøyd. - Da jeg foreslo å kombinere burgeren med brunost og tyttebær, var det som om han steilet. Nå tilhører retten en av sommerens grillfavoritter. En annen populær sommerrett hos oss, er tynne pannekaker med Jordbær og Brunostkaramell.

Burger med brunost og tyttebær
Burger med brunost og tyttebær
Pannekaker med jordbær og brunostkaramell
Pannekaker med jordbær og brunostkaramell

Matformidling en drivkraft

– Det er så viktig for meg at mine bøker er mer enn oppskrifter. Målet er gjennom bilder og beretninger også å formidle historien bak de ulike ingrediensene. Det norske spiskammereset har så vanvittig mye å by på. I tillegg har du tradisjoner og konserveringsmetoder bevart gjennom generasjoner jeg gjerne vil bidra til å ta vare på, sier den selvlærte kokken og brunost-entusiasten.

Brunost fra Stordalen
Brunost fra Stordalen

Fakta

  • Nevada Berg er oppvokst i Salt Lake City i Utah og har bodd både i Maputo i Mocambique, Roma og London.
  • Etter å ha flyttet til Numedal i 2015, etablerte hun nettstedet North Wild Kitchen som ni måneder senere ble kåret til årets beste blogg og beste nye stemme av det amerikanske gourmet-magasinet Saveur.
  • Hun er nå aktuell med sin andre bok om norsk mat og mattradisjoner: Norwegian Baking through the Seasons , foreløpig i tysk og engelsk versjon.
  • Hennes første bok, Nevadas kjøkken (Nevada Home cooking from the Heart of Norway) ble utgitt i åtte land i 2018.
  • Nevada har rundt 26 000 følgere på Instagram og 22 000 FB følgere .

Byline: Trude Henrichsen