Hvordan finne ostene du liker?

Hvordan finne ut hvilke oster du liker?

Hvilke ostesmaker liker du?

SYNNE QVENILD

Prosjektleder NM i Ost

 

Synne Qvenild har vært dommer i World Cheese Awards, prosjektleder for NM i ost, mangeårig kundeveileder i ostedisk og er i tillegg prosjektleder i HANEN.

-"Mitt aller viktigste ostetips etter flere år som kundeveileder i ostedisken hos Gutta på Haugen og Maschmanns Matmarked, er at du må finne ut hvilke ostesmaker du liker. Mange spiser oster andre liker i stedet for å dyrke frem kunnskapen om hvilke oster de liker selv. Grunnen til det er at de føler at de kan alt for lite om ost og begynner i feil ende. Du må derfor begynne med å kartlegge hva du allerede vet at du liker, i forhold til konsistens, modenhet, fylde, melketype og land.

Mange tror at de kanskje ikke liker blåmugg eller kraftige oster, men det kan ofte være en misforståelse, du har bare ikke truffet den riktige osten for deg enda. Vær modig og prøv en ny ost ut i fra hva du vet at du liker. Hvis du f.eks liker faste oster med “salt-korn” kan det godt hende du også liker søtlige blåmuggoster med krystallisering i blåmuggen. På samme måte hvis du er glad i Parmesan kan det godt hende du liker Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri eller Bufar fra Valdres Ost. Videre hvis du føler at du må ha syltetøy på osten for at det skal smake godt, kan det godt hende at du burde kjøpe litt mildere oster.

Det er viktig å øve seg på å beskrive hva du liker med osten. Klarer du å assosiere smaken med noe annet? Hva ligner smaken på? Kjenner du for eksempel løk- og kålsmaken i brie? Eller lukter du honning og nøtter i Comté? Kanskje du lukter litt sjampinjong i skorpen til Camemberten? Det er nok her mange har litt å gå på. I en hektisk hverdag glemmer vi å kjenne etter hva det smaker av maten. Dette er jo det aller morsomste med å spise ost."

 

 

Synne står foran et ostebord i en konkurranse for kåring av verdens beste ost