Norske juleoster

DSC05380

Norske juleoster

Britiske Stilton og Hollandsk Edamer har tradisjonelt vært regnet som julens osteklassikere. Det finnes imidlertid gode grunner til å velge norsk. Her er forslag til norske oster som går sine utenlandske slektninger en høy gang.

Svein Erik Backlund
DSCF4042

Ost hører julen til og inviterer både til hyggelige frokoster, lange brunsjer og å være et kjærkomment alternativ til romjulsmiddagen. Svein Erik Backlund er både ostespesialist og selgerleder hos Oluf Lorentzen. Her er hans tips til hva du bør sørge for å ha i kjøleskapet når nettene blir lange og kulda setter inn.

Med inspirasjon fra utlandet

- Selv om Stilton og Edamer har tatt posisjon som juleoster også her til lands, henger det nok sammen med charterturistmen som startet på midten av 1960 tallet, forklarer han.

- Fram til da var vi mer pinglete på blåmugg her hjemme. Nå som folk dro på ferie til Rimini og fikk smaken på italiensk Gorgonzola, dukket også Norzola etterhvert opp som et norsk variant fra TINE.

Nye følgesvenner

I tråd med at vi begynte å følge europeiske tradisjoner mer og mer, ble det også slutt på å servere kjøleskapskald ost og peistemperert rødvin. I tillegg har vi oppdaget at god te, øl og sider også er gode følgesvenner til ost, forteller han.

- Hvilke oster vil du foreslå som alternativ til utenlandske juleklassikere?

- Det er mye godt å velge i. Med utgangspunkt i Stilton, vil jeg foreslå Nidelven Blå som er et kjempealternativ til tradisjonell blåmuggost. Dette er en ost med ordentlig karakter og en kantete litt rå smak. Den kan virke litt salt ved  først inntrykk. Når du tygger kjenner du imidlertid raskt at den brer seg over hele smakspaletten.

Lurer du på om du kan spise skorpa, er det helt greit. Dette er en naturlig skorpe uten stor smaksforskjell på konsistens. Portvin er kjent som et godt følge til blåmuggost, men prøv den sammen med en god kopp søt te, - gjerne en fruktte.

 

Edamer

Grunnen til at Edamer har fått sin faste plass til julefrokosten, er nok mye takket sin trillrunde fasong og den skinnende røde voksen på utsiden, fortsetter han.

- Som alternativ til den hollandske varianten, har jeg plukket fram to på kumelk og en fastost på geit. Dette er tre alternativer som er fullt på høyde med sine nederlandske slektninger, forsikrer han.

Denne kumelksosten har vært lagret minimum fem måneder og har små saltkrystaller som fremhever en rund og moden smak.

Skjæres med høvel, ternet som den er eller som smelteost.

Når det gjelder drikke til denne type Edamer varianter, vil jeg foreslå en Chardonnay eller perlende bær, - eller eplesider fra Hardanger.

Osten har fått sitt navn etter tiden da kyrne ble hentet hjem fra stølen på bufardagen. Før de dro, ystet de den siste melken og siden de ikke hadde tid til å skille fløten fra skummetmelken, ble det en helfet ost med en rund og fyldig smak.

Egner seg godt både som smørbrød, til å rives eller å skjæres i staver som snacks.

Dette er en ost som har vært lagret minst et år og som har en overraskende mild smak av geitemelk. En søt, balansert ost med riktig andel av salt.

Server den med enkel spekemat, godt brød og litt marmelade første juledag. Drikketips her er Sauvignon Blanc eller en norsk tørr sider.

Heidals ost

Heidalsost

En annen selvskreven ost til jul, er brunost og da spesielt denne vakre utgaven fra Heidal støpt i mønstret form.

Tradisjonelt brukt med ostehøvel men godt å ta seg en stav å kose seg med som en bit karamell. Skal osten spises som brødmat vil jeg foreslå en god eplejuice eller norsk lett melk. Utover det, er drikketipset norsk håndverksøl.

Kremen av kremen

- Brie er ingen tradisjonell juleost men dette er ost som selges året rundt. Til jul vil jeg foreslå oster med litt trøkk, - sjekk derfor holdbarhetsdatoen og velg noen nært opp til utløps dato. Hvitmuggosten passer til alle julens måltider, - og er et godt alternativ til middag når du er lei ribba tredeje juledag. Server en toast med brie, kyllingfilet og pesto!

Brilliant Brie fra Thorbjørnrud med trippel krem er laget som en Brillat Savarin (også kalt kokkens drøm) og har en fantastisk fet konsistens. Det er en ung ost, lett syrlig i uttrykket. Som tips til drikke her, funker Edel sider fra Åkre Gård, veldig bra.

Raclette

Rød Ku

Stadig fler får øynene opp for raclette som romjulsmat og med Rød Ku fra Thorbjørnrud, har du en fantastisk norsk vri på den tradisjonsrike retten.

Server den med italiensk løk lagt ned i olje, gode skiver med spekemat, kokte poteter, gjerne Bjertnæs og Hoels perlepoteter hvis du får tak i det, eller saltbakte mandelpoteter. Syltede grønnsaker er viktig som en balanserende effekt til fet ost. Et kvalitetstegn for osten, er at en slipper mye fett.

Vær litt italiener eller franskmann og kos deg lenge med maten.

Forslag til drikke: Hvitvin fra Jura med en liten «hikkas» som Apfelkorn, Kirsch eller Akevitt.

 

Huskeregel for ost generelt:

Ta osten ut av kjøleskapet minst to timer før servering, men la den beholde emballasjen.

Dropp kjeks og server heller godt brød eller lag baking av rundstykker til en hyggelig romjulsaktivitet med ungene. Det finnes også masse gode halvstekte brød i butikkene eller støtt din lokale baker.

Har du skalker eller rester av ost: Putt det inn i brøddeigen, eller bruk det som topping på pizzaen.

 

Byline: Trude Henrichsen