Kraftkar til Spania
Ostespesialist Enric Canut har jobbet i 3,5 år for å få Kraftkar til Spania. Nå er målet oppnådd og 60
hjul Kraftkar har ankommet Barcelona. – Matnasjonen Norge trenger slike fyrtårn, sier landbruks-
og matminister Olaug Bollestad.
I februar 2017, rett etter at Kraftkar vant World Cheese Awards, kom spanjolen Enric Canut til
Tingvollost på besøk. Målet var å få kjøpe Kraftkar til mathuset Ardai i Barcelona. Hans første
bestilling var på 142 hjul Kraftkar, en utenkelig stor bestilling for en liten osteprodusent.
- Den gang hadde vi overhodet ikke kapasitet til å tenke på eksport. Derfor er det ekstra kjekt å
kunne sende 60 hjul Kraftkar til Enric i Spania nå. Han har virkelig vist at han ønsker å kjøpe osten vår,
forteller Solvor Waagen, daglig leder i Tingvollost.
Fornøyd minister - Tingvollost og Kraftkar har i sannhet satt Norge på det internasjonale matkartet. De har gått foran
hele veien, med en kompromissløs holdning til kvalitet, som førte til seier i oste-VM i 2016. Nå tar de
steget ut i verden på nytt, og skal eksportere Kraftkar til Spania. Matnasjonen Norge trenger slike
fyrtårn, som går foran og viser at Norge har kvalitetsprodukter som kan hevde seg i konkurranser og i
eksport, sier en fornøyd landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
En av Spanias fremste
Enric Canut var dommer under oste-VM da Kraftkar gikk helt til topps. Etter 40 år i ostebransjen er
han godt kjent som ostespesialist og matkonsulent i Spania, med flere ostebøker og TV- og
radioprogrammer bak seg. - Vi er veldig glade og lykkelige over endelig å ha fått Kraftkar i porteføljen til Ardai, sier Canut.
Tingvollost på sin side er stolte over at norske håndverksoster er attraktiv for eksport. - Dette var utenkelig for fem år siden. Nå har Norge et rikt utvalg håndverksoster av internasjonal
kvalitet og eksportpotensialet er der absolutt, mener Solvor Waagen.
Hjelp fra Bergen
Firmaet Eurosupply i Bergen har hjulpet Tingvollost med både toll og frakt. - De har vært veldig behjelpelige, og har gjort eksportterskelen mye lavere for oss. Tollpapirer
kombinert med ubrutt kjølekjede til Spania er ingen selvfølge å få til for en liten produsent som oss,
forteller Waagen.
Tingvollost har ikke kapasitet til å eksportere mye, men synes det er viktig å vise fram Norge i
utlandet. - Det er fortsatt det norske markedet vi skal ha hovedfokus på, men vi må innrømme at det er stas å
sende norsk håndverksost til utlandet! Dette er enda et bevis på at norsk matproduksjon har høy
kvalitet, sier Solvor Waagen i Tingvollost.