Godbiten – Den beste norske osten
Godbiten - Den 10 beste osten i verden
Den beste av de norske ostene
Godbiten fra Snertingdal ysteri har gjort det bra i tidligere konkurranser også, men at det skulle gjøre det SÅ bra, kom som en gledelig overraskelse.
World Cheese Awards
World Cheese awards er en av verdens største konkurranser for ost i hele verden.
To ganger har konkurransen vært avholdt i Norge, hvor HANEN og Norsk Gardsost har vært arrangører sammen med Guild of Fine Foods, som er de som eier konkurransen.
I år var konkurransen i Viseu i Portugal. Blant de 4786 ostene som deltok var 108 av dem norske.
Etter en lang dag med ostesmaking, skal en superjury på 14 dommere smake på 14 av supergull-ostene for å kåre verdens beste ost. Blant disse 14 ostene hadde vi én norsk ost, Godbiten fra Snertingdal Ysteri. Det er ingen dårlig plassering med en 10' endeplass av 4786 oster.
Hva slags ost er godbiten?
Blåmuggosten Godbiten er laget av både kumelk og geitemelk - melka av dyr fra henholdsvis Snertingdal og Etnedal.
I et intervju med NRK kan daglig leder Torill Sogn Haug skapte Godbiten sammen med mannen sin, og fortelle at navnet kommer av at når geitene og kuene blir melket, får de en godbit.
Og det er kombinasjonen av den spisse ettersmaken av geitemelk og den runde smaken av kumelken som skal ha fått juryen til å nikke anerkjennende til osten fra Snertingdal ysteri.
Ellers tok norske ysterier totalt 10 gull-, 15 sølv- og 22 bronsemedaljer.
Oversikt over alle de norske vinnerne i 2024 og tidligere år kan du se her