Spesialitet
Spesialitetsmerket
Merkeordningen spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Spesialitet garanterer at maten eller drikken er:
- Basert på de beste norske råvarer-
- Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter-
- Laget av dyktige mathåndverkere -
- Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse
Fagjuryen møtes fire ganger i året for å vurdere produkter som har søkt om å få merket.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerk har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.
Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet