Pascale Baudonnel

Rundt 230 internasjonale- og nasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne. Møt Pascale Baudonnel, født og oppvokst ved et lite ysteri for rå, fersk kumelk i fjellene i Syd Frankrike, nær Roquefort (sauost). Hun lærte å yste hvit og brun geitost av Ingebjørg Borlaug, budeie i Undredal før veien og Mattilsynet kom dit. Har kjempet i mange år for retten til å yste melken rå. Tok ysteteknologutdanning i Surgères i Frankrike som voksen. Har vært budeie og drevet gård med geiter og ysting av hvit og brunost i 30 år. Har vært medarbeider på Undredal stølsysteri i 17 år. Hun har undervist på Sogn Jord og Hagebrukskule på kurs i ysting av rå melk siden år 2000. Er rettleder i ysting for kompetanse nava og Norsk Gardsost. Tok initiativ til å stifte Norsk Gardsost i 1997. Har vært primus motor og daglig leder i Norsk Gardsost i 10 år. Organiserte den første Landsutstilling for gardsost år 2000. Yster hele sommeren egen ost på melk av 3 geiter og en sau. -Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? – Det er heftig, alt går så fort. Spennande med dommarkollegiet frå heile verda. Men dette er ein av dei viktigaste. Det er England sin VM. Frankrike har også sin… – Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? – Fokus på ostekvalitet og kvalitetsost. Folkefest håpar eg det blir i Norge, det er Norge god på. (I London var det ein intern nerdefest). – Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? Gjera dei meir synlege og tilgjengelege. – Hva er ditt beste osteminne? – Oi, det er mange! Men minnet frå første gongen eg smakte pultost på setervollen til Bjørg Trønnes I Østerdalen , på flatbrød med godt smør er ein av dei beste. Vart begeistra og måtte ha meir. – Hva er ditt beste serveringstips til ost? Samle ulike ostar med sjel frå fleire steder og invitere gode venner til ein smakskveld der kvar ost vert presentert gjerne med bilder frå dyr og folk bak osten Smake på dei i lag med godt brød smør og litt ulike viner. Dele smaksopplevinga.  Minst mulig fancy greier for meg. Osten og ostensbakgrunn i sentrum. Fotograf: David Underdal