Laila Skorge

Laila Skorge

Laila Skorge

Vi snakket med Laila Skorge før Oste-VM i Bergen 2018 da hun skulle være med som dommer. Her er hva hun sa da. Laila Skorge er utdannet ved Hotellhøgskolen i Stavanger med diploma på Vin WSET.

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden?
- Med stolthet og stor ydmykhet. Et håndverksfag jeg har stor respekt for.

-Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? - Vil være med å styrke vår posisjon internasjonalt som et land med gode råvarer og som ostenasjon. Norge har alt bemerket seg som et flott og variert osteland noe som vil fortsette samt være med å berike vårt matfat og matproduksjon i fremtiden. Viktig for vår identitet og historie.

- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Høre historiene og bli vist mangfoldet. Viktig håndverk for vår matidentitet.

- Hva er ditt beste osteminne? - Usikker på om det er det beste minne smaksmessig, men helt klart et av de beste matminnene jeg har fra min barndom: På kjøkkenet med min bestefar. Jeg satt på kjøkkenbenken og dinglet med bena og min bestefar stod ved siden av med en matpakke i hendene. Matpakke pakket i matpapir og hyssing. Han ville vise meg noe helt spesielt sa han. Han hadde fått det tilsendt fra byen (byen omtalte de eldre Bergen i Florø i tiden jeg vokste opp). «Nå skal du få smake» sier han med gnist i øynene. Han pakket opp matpapiret og frem kom en hvit spettet grønn og blå ostelignende sak. Jeg rynket på nesen og spurte hva det var. «Dette er ekte roquefort!» øynene hans var fylt med glede og spenning. I stillhet lagde han til to rugbrødskiver med roquefort og pære. Vi satte oss ved kjøkkenbordet og spiste roquefort med andakt sammen.

- Hva er ditt beste serveringstips til ost?
- Jeg elsker ost og liker ost best i sin enkelhet; alene med lunt surdeigsbrød på siden.