The Kråkeroe stable

Telemarkskuer og melkeleverandører

The Kråkeroe stable

Ute på setervollen beiter majestetiske Telemarkskuer og inne i meieriet blir det kinnet smør og ystet knåost med dype tradisjoner. Hver sommer flytter tre generasjoner Aasan opp til Kråkeroe-staulen. Her byr de på ekte stølskost og naturopplevelser som gir fred i sjelen.

 

Da Margit Nordstoga Aasan og Trygve Aasan kjøpte det tidligere gamlehjemmet av Seljord kommune i 1991, var målet å starte opp med seterdrift. Ti år tidligere hadde nemlig Trygve arvet en del av sameiet til Kråkero- eiendommen og for å kunne drive støl, måtte de ha en gård. Dermed begynte ekteparet med melkeproduksjon. 

- Jeg hadde ikke noe forhold til seterdrift, men for mannen min var det en gammel drøm som nå gikk i oppfyllelse, forteller Margit. - Somrene på stølen med bestemor hadde gjort uutslettelig inntrykk og skapt en lengsel etter det enkle livet, lydene luktene, dyra og naturen.

Enkle forhold og strenge regler

 - Når jeg ser tilbake har jeg mange ganger tenkt: Hvordan i all verden orket vi det? De første årene bodde vi tre voksne og fire barn på 18 kvadratmeter. Mannen min, svigermor og jeg tok oss av stølsdriften mens ungene var ute og lekte dagen lang. Vi startet uten innlagt vann og strøm. Det var heller ingen vei og vi tilhørte et sameie som gjorde at vi ikke fikk utvide som vi ville, forteller hun.

Skapt for bratta

I dag er imidlertid den lille seterselet utvidet med meieri, uthus, kalvefjøs, melkestall og serverings- og drifthusvere. En utleiehytte gjør det også mulig for besøkende å overnatte. Telemarkskuene sørger godmodig for å holde kulturlandskapet nede mens grisene er på stadig jakt etter nye matrester. 

-Vi har også rasen NRF kuer, men de går som på høyhælte sko i forhold og har vanskeligheter i bratte bakker, utbryter hun leende.  - Telemarkskuene passer godt i terrenget og tar seg fram på en helt annen måte.

Her beiter de på smyli, friskt, godt og næringsrikt gress som gir en herlig melk. Hadde det ikke vært for kyrne hadde skogen tatt over hele området, understreker hun.

Telemarkskuer i grønn eng

Harmoni

– Gresset blir omdannet direkte til mat og gjør at vi kan servere ekte stølskost. Folk kan sitte ute på setervollen og spise og bli fortalt hva vi driver med og se kyra ete. De får en god opplevelse de som kommer og det er så viktig å få formidlet det fine samspillet mellom naturen, dyr og menneske. Storfe blir utskjelt som miljøverstinger, - det er så tragisk med tanken på hva kua har betydd oppgjennom tidene. For meg er det å drive seterdrift bærekraft av 1. grad.

På Kråkeroe-staulen får du servert ekte stølskos med en utsikt som gir fred i sjelen
På Kråkeroe-staulen får du servert ekte stølskos med en utsikt som gir fred i sjelen

En egen verdi

 - Og det er noe av kjernen til hvorfor vi nå har holdt på med dette i 35 år, fortsetter hun. -Livet på stølen kjennes så meningsfylt. Du har kuer som gir mat. Alt er så basic, du lever så i ett med naturen.

Det er et enkelt liv med hardt kroppsarbeid, - likevel føler du en egen frihet. Jeg er så glad jeg har fått opplevd verdien av å kunne være fornøyd med så lite.

Ny generasjon

I dag er det eldste sønnen Sondre og kona Lina som driverstølen og gården Sundbø i Flatdal. 

Margit er fremdeles aktiv i selve stølsdriften. Barnebarn Gustav og Tage har også kommet til.

Besetningen består av 10-12 melkekuer av totalt 30 storfe pluss griser. All melk blir foredlet til ost og smør, samt rømme og saup når folk og fe flytter opp på stølen i juli måned.

Aldri utlært

- Vi er kun to støler og en gård igjen her i Telemark som lager knåost, forteller Margit som lærte kunsten av sin svigermor. – Den er laget på skumma melk og er en variant av pultost. Osten er en gammel, norsk tradisjonsost og er ystet på upasteurisert melk med en gjæringsprosess på fem dager. Ysting er et evig studium, - en blir aldri utlært, forsikrer hun leende.

Mange eldre som kjenner osten fra gammelt av  skjesser på knåost, men også stadig flere unge er nysgjerrige på den tradisjonsrike osten.
Mange eldre som kjenner osten fra gammelt av skjesser på knåost, men også stadig flere unge er nysgjerrige på den tradisjonsrike osten.

Faste gjester

-Hvem er gjestene?

 - Vi har mange besøkende fra hyttene omkring som kommer fast hver sommer. Både små og store synes det er spennende å se en ekte støl slik den blir drevet i dag. Særlig byfolk er interesserte i driften og synes det er ekstra stas å nyte stølskost som vafler laget på kjernemelk mens melkeleverandørene beiter få meter unna. Vi får mange hyggelige tilbakemeldinger. Noe vi kan høre er at besøket her på Kråkeroe-staulen tilhører sommerens høydepunkt.

Margit er matkoordinator i Dyrsku´n, men i juli er det livet på Kråkeroe-staulen som lokker.
Margit er matkoordinator i Dyrsku´n, men i juli er det livet på Kråkeroe-staulen som lokker.

Facts:

Kråkeroe-staulen er åpen følgende dager i juli:

torsdag-søndag kl 12.00-17.00.

Sjekk FB (krakeroe) for eventuelle oppdateringer.

 

Address: 

Rjukanvegen 1517, 1364 Rauland

Byline: Trude Henrichsen