Vinner av World Cheese Awards i Bergen 2018, Fanaosten fra Ostegården. Foto: HANEN
Vinner av World Cheese Awards i Bergen 2018, Fanaosten fra Ostegården. Foto: HANEN

Oste-VM 2023 til Trondheim

Norske oster har vunnet en rekke priser under en av verdens største ostekonkurranser, World Cheese Awards (WCA). Nå er det bestemt at det skal arrangeres Oste-VM i Trondheim 2023.  Det er andre gang HANEN har fått det ærefulle oppdraget med å arrangere VM i ost i Norge. Første gangen, i Bergen 2018, var vi vitne til en gigantisk folkefest da den norske Fanaosten vant over 3 471 andre oster fra hele 41 land. Vi ser frem til en ny ostefest, i Trondheim denne gangen.

Oste-VM til Trondheim foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Arrangement er planlagt avholdt 26. - 28. oktober 2023.

Det er HANEN som har fått oppdraget nasjonalt og ønsker å ha med seg Oi! Trøndersk Mat og Drikke i planleggingen av konkurransen i Trondheim.

- Vi er stolte og ydmyke over å få oppdraget fra HANEN, sier Kristine Rise, prosjektleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Det er en stor anerkjennelse av Trøndelag som matregion at vi nå er spurt om å ta på oss dette, og viser at vi har et fagmiljø innen ysting og matproduksjon som blir lagt merke til, sier Rise.

Foto: F.V.Norsk Gardsost organisasjonssekretær Camilla Sæbjørnsen, prosjektleder Kristine Rise i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, John Farrand fra Guild of Fine foods/World Cheese Awards og daglig leder Bernt Bucher-Johannessen i HANEN.

World Cheese Awards er en tradisjonsrik ostekonkurranse som er blitt arrangert i over 30 år med utgangspunkt i Storbritannia. De siste 10 årene har den blitt arrangert i matbyer som San Sebastian, Bergamo og Oviedo. I 2018 ble Worls Cheese Awards første gang arrangert i Norge, Bergen, hvor den norske Fanaosten fra Ostegården gikk av med seieren. Norske oster har hatt sitt store gjennombrudd internasjonalt, men også på mange måter nasjonalt ved sin deltakelse i World Cheese Awards.

World Cheese Awards samler tusenvis av oster fra hele verden og mat-interesserte mennesker. Både spesialister på ost, men også kokker og matjournalister. Det å delta i konkurransen er rimelig for produsentene som gjør at selv små gårdsysteri kan konkurrere mot kjente oster fra hele verden.

Norske vinnere; Kraftkar fra Tingvollost i San Sebastian 2016 og Fanaosten fra Ostegården i Bergen 2018. Medarrangør for 2023 er Norsk Gardsost.

John Farrand får ost fra yster og daglig leder Merethe Landrø ved Orkladal Ysteri. De deltok i Oste-VM i 2018 i Bergen. Da vant de både gull, bronsje og sølv på tre ulike oster.
John Farrand får ost fra yster og daglig leder Merethe Landrø ved Orkladal Ysteri. De deltok i Oste-VM i 2018 i Bergen. Da vant de både gull, bronsje og sølv på tre ulike oster.
Oste-vm
Strenge dommarar i Oste-vm
Et hav av ost
Tingvollost-Verdens-Beste-Ost-2016
Vinner av World Cheese Awards i Bergen 2018, Fanaosten fra Ostegården. Foto: HANEN

Kontaktpersoner:
Bernt Bucher Johannessen, Daglig leder, bernt@hanen.no / 913 33 148

Kristine Rise, prosjektleder, OI Trøndersk mat & drikke kristine.rise@oimat.no / 908 31 316

Camilla Sæbjørnsen, organisasjonssekretær, Norsk Gardsmat, post@norskgardsost.no / 414 33 510

 

Om HANEN

HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for bedrifter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. Organisasjonen har et bredt spekter av medlemsbedrifter over hele Norge og har i dag over 550 medlemmer.

Om OI Trøndersk mat & drikke

Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS skal videreutvikle Trøndelag som landets mest spennende matregion slik at det gir mersmak og merverdi lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Oi! skal bidra til økt verdiskaping innenfor matsektoren med utgangspunkt i råvarer og kultur fra dentrønderske regionen.

Informasjon om World Cheese Awards 2023 finner du her på Ostelandet Norge.