World Cheese Awards 2018 til Bergen

Nå tar vi arrangementet til Bergen Å stå som hovedarrangør for World Cheese Awards 2018 er både hyggelig og ikke minst ærefullt. Det er de færreste ute i Europa som tenker at Norge er et matland av høy kvalitet. Dette er derfor kanskje en større ære enn vi aner, sier Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i HANEN. Ikke bare har vi vunnet en av verdens meste prestisjetunge ostekonkurranser gjennom Tingvollost og Kraftkar, men nå tar vi hele arrangementet til Bergen. Den norske osterevolusjonen Bare de siste 10-15 årene har det vokst frem et enormt mangfold av norske osteprodusenter. I forbindelse med Oste-VM, som vi har valgt å kalle det, har vi nylig samlet inn en oversikt over norske osteprodusenter. Den viser at det er nærmere sytti produsenter som til sammen produserer flere hundretalls ulike oster. I løpet av noen få år har det skjedd en norsk osterevolusjon! Solide samarbeidspartnere Over 3000 oster skal bedømmes og flere enn 200 dommere fra inn- og utland skal på plass under arrangementet. Parallelt arrangeres Matnasjonen Norge, en mat- og drikkefestival som går over to dager. Dette er ikke noe lite løft for en organisasjon som HANEN? Nei, det er utvilsomt et stort og ærefullt oppdrag. Vår oppgave er å legge til rette for at de ulike ostene møter ostefaglige dommere på en god måte. Vi står for logistikken, markedsføringen og alt det praktiske rundt selve arrangementet. Selve arrangementet eies av Guild of Fine Food i London. Dette er en meget profesjonell aktør som har arrangert WCA i mer enn 30 år. Godkjenning av dommere og de ulike produktene er det de som tar hånd om. God dugnadsånd Ikke minst har vårt gode samarbeid med Norsk Gardsost gjennom mange år gjort dette mulig. I tillegg har vi fått med oss sponsorer og aktører som Innovasjon Norge, TINE, MENY, Landbruks- og matdepartementet, Matmerk, Oluf Lorentzen og Matcompaniet. Hele verdikjeden er med. Oste-VM i Bergen har blitt en gedigen dugnadsjobb. Overalt blir dette møtt med engasjement og entusiasme. Målet er kort og godt å øke kunnskapen og kjennskapen til norske oster, og skape matglede som igjen fører til økt salg hos norske osteprodusenter. Det er vi allerede godt i gang med! Eget ostelandslag Påmeldingen til World Cheese Awards starter i september, og det er et stort engasjement blant norske gårdsystere. Sammen med vår medarrangør Norsk Gardsost har vi til og med opprettet et eget ostelandslag! Deres første treningssamling ble avholdt i vår, og ga bred dekning i media. Å bruke terminologier fra idrettsverdenen skaper humor og er med på å gjøre dette til den folkefesten vi ønsker det skal bli, forsikrer en forventningsfull Bernt Bucher-Johannessen. Foto: Bergen Reiselivslag / Willy Haraldsen – visitBergen.com/ Girish Chouhan FAKTA: OSTE-VM 2018 For første gang i historien skal Word Cheese Awards (WCA) arrangeres i Norge. Dette skjer i Bergen fredag 2. november 2018. Det er HANEN i samarbeid med Norsk Gardsost som står bak det prestisjefylte arrangementet, hvor 230 internasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster. Oste-VM er en åpen konkurranse for alle som produserer ost (ingen øvrige meieriprodukter) . Det er åpent for påmelding i perioden 5.-28. september 2018, og for den som måtte lure: Noe av det norskeste av det norske, brunosten, har også mulighet til å delta. Bedømmelsen vil foregår under mat- og drikkefestivalen Matnasjonen Norge, som er et åpent publikumsarrangement 2.-3. november. Les mer på ostevm.no World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food. Tekst og bilde: Trude Henrichsen