Ost og Home Dining i Lofoten

På Aalan Gård kan du følge osteproduksjonen gjennom koøyne i veggen og bestille deg Home Dining i cafeen. Husets frue sørger i tillegg for urteteer og oster til Hurtigrutas passasjerer og i gårdsbutikken kan du sikre deg økologisk tørkede urter og spiselige minner med hjem. Aalan Gård lager prisbelønnede oster på ku- og geitemelk med produkter som hvit- og brun geitost, fetaost og fersk ost med urter fra egen hage. Ekteparet Tove og Knut Åland representerer en av de få geitebøndene som er igjen i Nordland og har mottatt flere priser for sine oster. Historiefortellere I tillegg til ekteparets fem barn og to fosterbarn, teller rundt 200 melkegeiter, 70 kje, en ku, en hest, en hund, en katt og en kosegris med til gårdens medlemmer. Ekteparet vil mer enn å selge sine melkeprodukter i gårdsbutikken, – intensjonen er å gi kundene egne opplevelser og historier med på kjøpet. Drivkraften bak lange arbeidsdager og stadig utvikling av nye prosjekter, er ønsket om å formidle opplevelser og å ta vare på gamle håndverkstradisjoner. Home Dining med arvegods – Mange vil høre historier om hvordan ting var før, forteller Tove og viser rundt i urtehagen. Dyrking av økologiske urter hører med til hennes store lidenskap og Hurtigruten er blant hennes faste oppdragsgivere på urteblandinger og egne urteteer. Alt tørket og pakket på gården. – Folk elsker å høre om osteproduksjonen og historier om hvordan stedet ble drevet på Knuts besteforeldres tid. I gårdsrestauranten har jeg innredet med gammelt arvegods. Vi samarbeider med Hurtigruten om å ta imot grupper som kommer hit til kaffe og hjemmebakte kaker. Vi kaller det «home dining». Folk setter stor pris på å oppleve noe ekstra og dette blir litt som å komme hjem til oss. Innovatører – Vi er begge gründere og liker å teste ut nye ting, forsikerer hun. – OM vi er klare for OsteVM? Vi er klare som blekk! Det er en terskel å skulle konkurrere internasjonalt. Når det arrangeres et verdensmesterskap på hjemmebane, – er det klart vi skal være med. Det er på tide at det gjøres noe med holdningen at utenlandsk ost er det eneste som duger. Hvordan dommerne liker ostene våre, skal bli veldig spennende å se. Hoveddommerne er likevel publikum. Det er dem som er våre viktigste dommere Fakta: Oster fra Aalan Gård: Blåtind: Blåmuggost av geitmelk Brun geitost: Laget av geitmyse og er ikke tilsatt verken fløte eller kumelk. Lofastosten: Halvfast gråmuggost ystet av kumelk. Aalander: Kumelk ost med sort ostevoks Betaost: en type feta/salatost av geitemelk. Himmeltind: Hvit geitost. Capra: halvfast, hvit geitost, modnet i syv måneder. Er den første nordnorske osten som fikk Spesialitetsmerket fra Matmerk. Vant gull og ble kåret til årets produkt i NM i gardsost i 2016 og fikk bronse under WCA 2017. Tekst og foto: Trude Henrichsen