May-Liss Røsberg Heggland

Rundt 230 nasjonale og internasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne. Møt May-Liss Røsberg Heggland som har master i Matvitenskap fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet fra 2002. Hun startet karrieren som Mikrobiolog før hun etter 2 år gikk over til Kvalitetsleder på et av Norges største slakteri. I 2008 kom hun til Tine hvor hun har jobbet som Produktutvikler. Hun har i tillegg vært sterkt involvert i oppstarten med Tine Jæren, som ble satt i drift i 2012. May-Liss har jobbet med utvikling av blant annet økologisk Selbu Blå, Østavind og nå sist Norsk Alpeost fra Elnesvågen. – Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? – Det er meget stas å bli invitert som dommer til VM! Jeg er både stolt og ydmyk over å få være med på dette. Ser nå fram til mitt andre år som dommer i oste-VM. Utrolig spennende siden vi i år er på hjemmebane! – Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? – Kraftkar har bidratt i stor grad til å sette Norge på kartet som ostenasjon. I fjor fikk nesten 20 norske oster medalje. Dette bidrar til å synliggjøre innsatsen alle små og større ysterier har gjort. Det blir lagt merke til, og jeg tror det kan bli mer attraktivt å komme til Norge for gode smaksopplevelser. – Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? – Det er viktig at produktene er lett tilgjengelig. Det å være tilstede der folk er, eks matmarkeder er veldig viktig for å profilere de gode produkter som vi er stolt av. Smaksprøver er positivt for å få folk til å prøve noe de kanskje ikke hadde turt å kjøpe. Også kunnskap og historie bak produktene er en meget viktig del av «pakka». Hvor kommer produktet fra, hvem har laget det, hvor beiter kuene osv. Fortell, det gir inspirasjon til å smake! – Hva er ditt beste osteminne? – Det må være lanseringen av Norsk Alpeost på Matstreif i år der vi samtidig fikk Spesialitesmerket, en utmerkelse for «unik smak» fra Matmerk. En slik flott mottagelse ved lansering av osten hadde jeg ikke drømt om. Det viser at alle arbeidstimene jeg har lagt ned i prosjektet sammen med gode kolleger i TINE de siste 3,5 år gir uttelling. -Hva er ditt beste serverings tips til ost? – Gjør det enklest mulig – ost, godt brød, litt spekemat og hvitvin!