Maria Villmones Bondeson

Maria Villmones Bondeson

Dommer Maria Villmones Bondeson

Maria Villmones Bondeson er bosatt i Tønsberg. Hun er utdannet lektor, men har jobbet fulltid som frilans matjournalist de siste årene. Hun startet matbloggen Marias Salt & Søtt i 2010, parallelt med lektorjobben og deltidsstudie av skriftlig kokkeeksamen. Etter hvert måtte jobben vike for bloggen og matjournalistiske oppdrag. Nå jobber hun fulltid med råvareformidling, oppskriftsutvikling, matstyling og foto til nettsider, magasiner og kokebøker.

 

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? - Jeg gleder meg veldig til å være dommer i Oste-VM, nettopp fordi det er en av de viktigste konkurranser for ost i verden. Å få smake, lukte og kjenne seg fram til verdens beste ost er en oppgave man ikke tar lett på, men som man samtidig kan nyte i fulle drag.

- Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? - Bergen og Norge er et perfekt sted å arrangere Oste-VM, og arrangementet skaper en arena som vil promotere norsk lokalmat. Mange som ellers kanskje aldri ville reist til Norge, får muligheten til å se hva slags godsaker vi har å by på! Jeg kjenner flere av de utenlandske matskribentene som også skal være dommere, og de fleste har aldri vært her før. Deres kontaktflate og nettverk er store, ergo kommer norsk ost og norske råvarer (og Bergen og Norge) til å få et «utstillingsvindu» denne helgen og rikelig med eksponering i diverse medier.

- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Nordmenn er vanedyr, så for å oppdage nye norske oster må vi være mer nysgjerrig når vi handler. De fleste ostedisker tilbyr smaksprøver, så hvis man prøver seg litt fram kan man fort finne en ny norsk favoritt. Det er ikke uten grunn at en norsk ost vant Oste-VM i 2016!

- Hva er ditt beste osteminne? - Jeg har hatt mange gode osteopplevelser opp gjennom årene, men jeg husker spesielt mormors fylte og ostegratinerte pannekaker, som hun ofte laget til oss da jeg var lita jente. Osten på toppen var det beste jeg kunne få; akkurat passe smeltet og litt sprø på kantene.

- Hva er ditt beste serveringstips til ost? - Generelt liker jeg best ost «as is», sammen med et par nøye utvalgte tilbehørskomponenter. For eksempel en søtlig chutney og noen sprø rugkjeks eller et skikkelig godt surdeigsbrød. Da trengs bare et glass med noe godt oppi som harmonerer med osten, og måltidet er komplett. Personlig liker jeg portvin eller tørr eplesider som følge til ost. Husk forøvrig å ta osten ut av kjøleskapet en times tid før servering – den smaker ikke like mye når den er kald.

Foto: Ingrid Aune Westrum