Kirsti Hagenes
Rundt 230 internasjonale- og nasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne. Møt Kirsti Hagenes som har drevet med opplæring i skole og kursvirksomhet – for meierister, teknikere og etablerere for at de skal bli trygge matprodusenter. Hun har også arbeidet i meieriindustrien og i forsøksmiljø, mest med ost og andre melkeprodukter. ·Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? ¨ Det er kjempeartig, og en tillitserklæring! Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? Ja, den er jo tosidig. Det er med på å skape interesse for norsk ost hos norske forbrukere, og samtidig viser det turistnæringen at Norge ikke bare har flott natur, men også en interessant matkultur. ·Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? Produsentene må vise seg fram i ulike sammenhenger. Men det synes jeg de er flinke til, de stiller opp på festivaler og markeder jamt og trutt, året igjennom. ·Hva er ditt beste osteminne? Jeg har mange gode osteminner! I likhet med mange av mine ostevenner har jeg en forkjærlighet de vellagra ostene. Og en gang fant vi en kvit geitost fra en forsøksysting, og denne osten hadde trillet ned bakom hyllene på lageret og blitt glemt, uvisst hvor lenge. Det er den beste osten i mitt minne! ·Hva er ditt beste serveringstips til ost? Gjør det enkelt! La osten få skinne, ikke gjemmes bort i tilbehøret. Ikke server så mange oster på en gang. Fersk loff og smør! God, varm svart te.