Jørn Lie
Rundt 230 internasjonale- og nasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne. Møt Jørn Lie som driver restaurantene Gamle Raadhus og Vaaghals i Oslo. Han gikk sin læretid på Grand Hotel og har senere jobbet som kokk i Forsvaret og vært soussjef for Disney på den norske paviljongen på Epcot-senteret i USA. Han har også vært kokk på Fossheim i Lom og kjøkkensjef på Spisestedet Feinchmecker. Han er nå daglig leder/innehaver for Gamle Raadhus restaurant og daglig leder/innehaver for Vaaghals. – Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? – Her fulgt med på de tidligere konkuransene og ser veldig frem til å få lov til å være dommer på dette. En fantastisk arena hvor man også får smake verdens beste oster i sammen med profesjonelle fagfolk fra hele verden. – Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? – Jeg har fulgt med på det som har skjedd de siste 15-30 årene og utviklingen har vært enorm. En del oster har allerede fått internasjonal anerkjennelse, – dette kan sikkert åpne øynene til flere. Verdien for Norge ligger nok mye i at hele verden kan se all den flotte osten som finnes her og ikke minst alle fantastiske historiene rundt. Noe som kanskje frister til å besøke Norge på kryss og tvers. – Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? – Med det utvalget som nå etterhvert finnes av norske oster, er det noe for enhver smak. Det å ha oppdagelses ferder i de ostene som finnes, er en flott måte å bli kjent med de på. Kvaliteten på ostene er også veldig høy og burde friste til å oppdage ostene. Samtidig så er ost mer enn noe man har på en skive brød eller som en egen rett. – Hva er ditt beste osteminne? – Tror det var første gang jeg var på en ekslusiv restaurant i Frankrike og vi kom til ost i menyen. Jeg hadde aldri opplevd så mange oster og ikke minst dette at alle var lokale og hadde sin egen historie. – Hva er ditt beste serveringstips til ost? – Det å utsette ost for litt varme er nok kanskje noe vi ikke er flinke nok til. Jeg liker temperert ost uansett om den spises for seg selv eller i en rett. Da vil ofte potensialet i osten komme frem. Ellers så er jeg vant til å ha noe søtt og kanskje noe salt til. Anbefaler syltede tomater eller karamelliserte salte og ristede nøtter.