Henrik Henriksen

Henrik Henriksen

Henrik Henriksen

Vi snakket med Henrik Henriksen før Oste-VM i Bergen 2018 da han skulle være med som dommer. Her er hva han sa da.

Henrik Henriksen har bakgrunn som kokk og på tross av en omvei på 13 år som filmprodusent, fant tilbake til faget. I de siste fem årene har han skrevet fast om mat for a-magasinet og andre magasiner, formidlet matkultur og politikk igjennom forelesninger samt hvert med på å drive frem restauranten Taco Republica i Oslo. Hittil i år har han startet mere-restauranten Ben Reddik på Grunerløkka og er i ferd med å åpne Mangelsgården i Storgata.

 

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? - Det er selvfølgelig en ære. Ost er for meg et slags symbol på den menneskelige sivilisasjons historie. Det gjør ost helt utrolig interessant!

- Hva kan være verdien av at OsteVM arrangeres i Norge? Jeg tenker at det må være at vi bygger opp en selvtillit på å lage vår egen ost. oster som ikke forsøker å ligne på andre internasjonale størrelser. Vi har fortsatt stølsdrift (!) og beite i noen av verdens reneste områder og her det ingen grenser for hvor bra det kan bli.
- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Igjen, jeg tror det må satses større og tyngre på norske særegne oster. Produsenter må få insentiver for å gjøre vanskelige grep som løfter ostene opp: Upasteurisert melk, store volumer, lengre lagringstid, mer geit og sau etc. Her bor det ikke bare potensiale i kvalitet, men også større og bedre historier!
- Hva er ditt beste osteminne? - Oj, jeg har så mange: queso fundido, smeltet ost med chorizo og tortillas på gaten i Guadalajara i Mexico i 1986, å gå agurk i disken på Neils Yard I London I 2001; engelskmennene lager kanskje de beste faste ostene i verden? Å spise middag med Neils Yard -folka på Gubbeen i West Cork i 2017; En av Irlands aller beste osteprodusenter og sjukt hyggelige folk!. My god; baby gubbeen!! Hvit geitostfondue med gode venner på Lofoten gårdsysteri i 2015? Manoushe med shelal på vei hjem fra ei nattlig kule i Beirut i 2016? Jeg kunne bare ha fortsatt...
- Hva er ditt beste serveringstips til ost? - Det er et umulig spørsmål, det er som å spørre om hva er beste tilbehør til kjøtt; ost er så mye. Når det er sagt bør en lagret ost av topp kvalitet i de aller fleste tilfeller serveres ganske alene.