Helle Øder Valebrokk

Helle Øder Valebrokk

Dommer Helle Helles

Møt Helle Øder Valebrokk: Trønder og halvt dansk, premiert hobbykokk og kokebokforfatter. Hun har jobbet i pressen siden 1992 og jobber nå som frilansjournalist og blogger med fokus på mat, drikke og reise.

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? - Jeg vet ikke helt hva jeg går til, men jeg ser frem til å smake masse spennnede og deilige oster. Jeg er osteoman! Jeg velger alltid ost fremfor dessert når jeg er på restaurant og derfor håper jeg og tror at jeg har en naturlig plass som dommer i Oste-VM.
Jeg gleder meg til å smake oster jeg aldri har smakt før.

- Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? - Norge er et land som har utmerket seg i verdensklasse når det kommer til ost. Vi har mange flotte, små ysterier som produserer de beste oster du kan tenke deg. Ved å ha Oste-VM i Norge i år håper jeg dette vil inspirere andre som går med tanker om å starte ostebedrift til å starte ysteri. Vi trenger flere gode osteprodusenter.

-  Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Det finnes mer en Jarlsberg og Norvegia. Dette er gode oster til brødskive og dagligbruk. Men vi har så mange spennende produsenter som lager blåmuggoster, norske brievarianter, cheddar og geitoster. Ost er ikke bare pålegg, det er perfekt å bruke i matlaging og som kos til vin eller øl. Hvorfor skal vi velge utenlandske oster til en kosekveld når vi har utmerkede norske alternativer?

-  Hva er ditt beste osteminne? - Mine besteforeldre drev meieri i Danmark i gamle dager og de fikk utmerkelser for gode oster og smør på 40- og 50-tallet. De har alltid vært opptatt av gode oster. Jeg har vært heldig å ha tilgang på god ost i hele min barndom, selv om det å ha Gammel Ole i matpakken noen ganger kunne by på rynking på nesen hos medelever på barneskolen. I voksen alder har jeg vært heldig å smake fantastiske oster over hele verden. Jeg har hatt mange gode osteopplevelser. Alt fra trillevogner med 30 forskjellige, perfekt tempererte oster servert på michelinrestauranter til farfars ostesmørbrød laget med brunost grillet over peisen på hytta eller ostefonduen jeg fikk servert i Mexico By. Når jeg skal kose meg ekstra lager jeg ostesmørbrød med flere oster.

-  Hva er ditt beste serveringstips til ost? - Ost og rødvin fungerer sjelden. Jeg liker å drikke portvin eller tørr sherry til ost. Men også øl er perfekt følge til ost. Jeg liker honning som tilbehør og da spesielt gresk timianhonning eller italiensk kastanjehonning, men også syltetøy kokt med krydder smaker godt. Ristede nøtter og tørket frukt synes jeg er et bedre tilbehør enn frisk frukt. Jeg liker nøytral kjeks til, for jeg liker å kjenne smaken av osten. Dessuten må kjeksen være tynn slik at man ikke spiser seg mett på brødmaten.