Hanne Frosta

Hanne Frosta

Hanne Frosta

Vi snakket med Hanne Frosta før Oste-VM i Bergen 2018 da hun skulle være med som dommer. Her er hva hun sa da. Hanne Frosta har begge beina planta på Vestlandet, og hodet fullt av nye smaksprosjekt. Hun er en av landets mest visjonære kokker. En ekte
idealist som lever for og av de unike matopplevelsene fjordlandskapet og kysten her vest har å by på. Hun samarbeider tett med et stort nettverk av dyktige
råvareprodusentar, og har gjennom flere år vært profilert langt utover landets grenser for sin kreativitet. Hanne har oppdaget de overraskende og velsmakende kombinasjonene en kan få ved og velge kortreiste råvarer. Arbeider nå ved Bergen fengsel, avdeling Osterøy. Fengselet er et gårdsfengsel.

 

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden?
- Det er stort, større enn jeg kan forestille meg. Jeg gleder meg som en unge samtidig som jeg kjenner på prestasjonsangsten. Det blir ikke en lik ost, og her kommer det oster fra små og store osteprodusnter som skal konkurere mot hverandre. Og det en liten osteprodusent kan like godt vinne som en stor.

-Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge?
- Bare ved at vi arrangerer Oste VM, viser at verden annerkjenner at vi er en ostenasjon, med høykvalitets oster, og vi får nå mulighet til å presentere osten vår på hjemmebane, og vist mangfoldet og den nye veksten av osteprodusenter. Vi har ca 100 små ysterier, utenom de store meieriene.
- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster?
- Kjøp ostetyper du liker, men kjøp fra andre leverandører eller regioner, enn det du normalt gjør. Da vil du oppdage hvor ulike ulik samme type ost kan være.
- Hva er ditt beste osteminne?
- Å smake Munkeby sin ost første gang. - Hva er ditt beste serveringstips til ost?
- Frukt og bærkompotter.