Gode osteadresser

Gode norske osteadresser

Tromsø
Oslo
Bergen
Trondheim
Stavanger

 

Er du også en av dem som jakter på gode smaksopplevelser når du er ute og reiser? Her har du adresser til steder vel verdt å stikke innom. 

Har du tips til andre steder som bør være med, send oss gjerne en melding.

GODE OSTEADRESSER I TROMSØ

Helmersen Delikatesser &  Vinbar
Hyggelig vinbar midt i sentrum. Er inspirert av mat og matkultur fra kontinentet og har norske oster som sin spesialitet.

Liker å kalle sin vinbar & deli en liten bit av Europa. 

Stedet å bestille seg en ostetallerken og føle byens puls.

Adr: Storgata 66

helmersendelikatesser.no

 

Mathallen
Menyen lover en helhetlig kulinarisk opplevelse med utsøkte smaker. Her prioriteres norske håndverksoster og har blant annet bakt Munkeby med nøtteblanding som en signatur dessert.  

Adr: Grønnegata 58/60

Mathallentromso.no

 

Hildr
Kjøkkensjef Marius Jacobsen er en sann osteelsker og bruker blant annet Holtegård fra Eiker som smaksforsterker i sauser. Restauranten ligger i et 200 år gammelt bygg og har lun atmosfære preget av historisk sus. Serverer 5 retters med ost som tilleggsrett.

Adr: Skippergata 11.

9008 Tromsø

hildr.no


Butikk:

Eide Handel er en opplevelse i seg selv. Den familiedrevne butikken har vært levende opptatt av lokal og kortreist mat siden 1953 og har blant annet en ostedisk med mer enn to hundre oster. 

Dette er så absolutt stedet å dra på matsafari og sikre seg hjemmelagde godbiter. Ligger ca. 15 kilometer fra sentrum (Buss rute 42 fra sentrum)

Adr: Fjordvegen 14-18

Kvaløya 

Eidehandel.no

GODE OSTEADRESSER I STAVANGER

A.Idsøe
I tillegg til å ha landets lengste kjøttdisk, går A. Idsø kjøtt og pølseforretningen også for å ha byens beste ostedisk. Den familiedrevne delikatesseforretningen er en institusjon i byen og har sørget for spiselige fristelser til sine borgere i mer enn 175 år. Litt avhengig av sesong, rommer disken rundt 30 håndverksoster fra både  franske og norske produsenter. 

Adr: A. Idsøe AS
Verksgata 3/5,
4013 Stavanger

idsoe.no

 

Ostehuset
Ostehuset har to filialer i byen og rommer både kafe, catering og delikatessebutikk. Kjører månedlig fokus på  utvalgte oster og byr ellers raust på råd om vin til ost eller råd for ost til vin.

Ostehuset Øst 

Ryfylkegata 30,
4014 Stavanger.

ostehuset.no


Ostehuset Hinna 

ligger vis a vis Viking Stadion

Adr.: Jåttåvågen 12
4020 Stavanger

ostehuset.no

 

Stavanger Ysteri:
Ligger i en gammel nedlagt emballasjefabrikk i bydel øst. 

Ysteriet ble etablert av Lise Brunborg i 2015 og har høstet flere priser for sine håndverksoster. I dag teller et fast sortiment fem oster men med tett samarbeid med restauranter og produsenter, utvikles det stadig nye spesialprodukter. Ostene lages på dagsfersk rå melk og serveres i restauranter over hele landet. 

Ysteriet har en liten cafe og en disk med varer fra ulike lokalmatprodusenter i tillegg til egne oster.

Adr.: Ryfylkegata 13
4014 Stavanger

stavangerysteri.no

 

Re-naa
Sven-Erik Renaa er en prisbelønt toppkokk som har satt sitt umiskjennelige kvalitetsstempel på byens restaurantliv.  

I 2016 ble RE-NAA tildelt én stjerne i den nordiske Michelinguiden som den første restauranten utenfor Oslo. I dag er Renaa den eneste i Norge som kan skilte med to stjerner i det samme eksklusive selskap.

Renaa har i dag fem spisesteder i spennet fra Ekspress med pizza og pasta, Lou-lou cocktail bar, Matbaren, fransk bistro, til Sirkus Renaa og fine dining i gourmetrestauranten Re-naa. 

Spisestedene er sterkt forankret i det rogalandske spiskammers og avhengig av sesong serverer restaurantene ost fra Stavanger Ysteri, Bo Jensen og Voll Ysteri.

 

Renaa Matbaren
Fransk bistro ved Breitorget. Et ujålete, rustikk spisested med assortert utvalg av franske og rogalandske oster.

Adr: Steinkargggata 10, Breitorget, 4006 Stavanger.

restaurantrenaa.no/matbaren

 

Renaa LouLou
Cocktail bar med enkle retter.


Renaa X-press. 

Hyggelig cafe og pizza sted.

Adr.: Sølvberggata 2,
4006 Stavanger.

restaurantrenaa.no/xpress

 

Sirkus Renaa
Mathuset rommer konditori, bakeri, sjokolade- og iskrem fabrikk, pizzeria, kafe , restaurant og bar. 

Adr: Lagårdsveien 61,
4010 Stavanger.

sirkusrenaa.no

Restaurant K2
Har fokus på lokale råvarer i sesong og serverer en satt meny i syv serveringer, enten vegetarisk eller med kjøtt og fisk. Har sterkt fokus på at maten skal være lokal, helst økologisk og gjennomtenkt i alle ledd. 

Adr: Pedersgate 69,
4013 Stavanger

restaurantk2.no

GODE OSTEADRESSER I OSLO

Gutta på haugen
Gutta på Haugen er en av landets mest kjente delikatessebutikker og er en spesialforretning for smaksrike matvarer. Så fort du trår over terskelen er det som å bli hensatt til et annet århundre med kjøpmannsdisk, kvalitetsvarer, spennende oster, spekemat, frukt og grønnsaker i skjønn forening. Besøket er som et studie i ulike sesonger og årstiders beste råvarer! Dette er også stedet for gode råd og veiledning.

 

Adr: Ullevålsveien 45,
0171 Oslo

Gutta.no 

 

I tillegg til sin butikk på St. Hanshaugen, holder også Gutta til i Mathallen.

mathallenoslo.no/butikk/gutta-pa-haugen

 

Bygdø Kolonial
Er en delikatessebutikk med et bredt spekter av fristelser fra hele verden. Ikke minst har du en fyldig utvalg ost både  fra inn - og utland.

Adr: Fredriksborgveien 20b
0286 Oslo

Bygdokolonial.no

 

Maschmann Matmarked
Stedet å trimme alle smakssanser. Ostedisken bugner av modne og velsmakende oster  hentet fra Neal`s Yard, Mons og Guffanti og flere kjente ostemodnere rundt omkring i Europa og Norge. 

Matmarkedet har eget bakeri og pizzeria med sitteplasser både ute og inne.

Adr.: Karenlyst Allée 51
Skøyen 0279 Oslo 

Maschmanns.no

 

Fromagerie
Ligger på Majorstuen i Oslo og er en ostebutikk med hovedfokus på franske oster, laget på upasteurisert melk. Utvalget varierer etter sesong og modning. Her finner du blant annet et bredt utvalg av den anerkjente Hervé Mons, kjent som verdens beste oste-affineur, men også et bredt utvalg av norske håndverksoster. 

Adr: Valkyriegate 9
0366 Oslo

Fromagerie.no


Ostebutikken Delikatesse & Bistro.
Et hyggelig lunt, lite spisested nær Birkelunden på Grünerløkka. Som å stige inn i en fransk bistro og få servert hjemmelagde delikatesser og ikke minst en fyldig meny av modne oster.

Har også enkelte osteperler til salgs. 

Adr: Thorvald Meyersgate 27
0554 Oslo   

ostebutikken.com


Winter Akerbrygge
Rett ved inngangen til Aker Brygge ligger trolig landets mest urbane ysteri. Kvinnen bak konseptet som består av restaurant, pizzeria og en matbutikk med ikke mindre enn ca. tusen håndplukkede matvarer, er Siri Winther. Etter å ha jobbet med mat det meste av livet og som osteekspert og superdommer under OsteVM, bestemte hun seg for å åpne landets første byysteri hvor du som gjest kan nyte fersk ost laget samme dag fra ysteriet vegg i vegg. 

Enten du er ute for å spise og kose deg, eller kjøpe med deg en godbit hjem: Burrata, et av ysteriet spesialiteter, er et must!

Adr: Støperigata 2,
0250 Oslo

wintherakerbrygge.no

 

Frogner Special
Jan -Arne Moen er en av landets fremste osteeksperter og sørger for at delikatesseforretningen i Bygdøy Alle kan fortsette å tilby håndplukkede oster og fristelser slik den har gjort i mer enn hundre år. Butikken bugner av godbiter for alle type ganer og har en ostedisk med mer enn 200 oster. Dette er også stedet for en god osteprat.

 Adr: Bygdøy Allé 56,
0265 Oslo

Frognerspecial.no

 

Harbitz torg, Skøyen
Kaller seg fremtidens matvarebutikk/møteplass. Her ligger norske håndverksoster på rekke og rad. Det er bare å glede seg enten du vil slå deg ned i sola, bistroen eller sikre deg ost med hjem.

Adr.: Harbitzalléen 19,
0275 Oslo. 

harbitztorg.no/lokal

 

Mathallen
Mathallen ligger på Vulkan -området midt mellom vest og øst i Oslo Sentrum og består av spesialbutikker og spisesteder.

Adr: Vulkan 5,
0178 Oslo

mathallenoslo.no 

 

Gode ostetips i Mathallen: 


Ost og sånt
Ligger i Mathallen og har spesialisert seg på gode, økologiske og konvensjonelle håndverksoster laget på kumelk og geitemelk. Utvalget rommer både pasteuriserte og upasteuriserte oster.

mathallenoslo.no/butikk/ostogsant

 

Galopin, Mathallen,
Har spesialisert seg på franske gårdsoster og er lidednskapelige eksperter både på ost og vin. 

Her kan du også booke deg inn på en ost og vinsmaking.

Gutta på Haugen har også en avdeling i Mathallen. gutta.no

Le Benjamin Bar & Bistro
En hyggelig, uformell fransk bistro med autentisk fransk mat laget fra grunnen av med gode råvarer, spennende og varierte viner. Stedet har eget osteskap og er kjent for sitt rikholdig utvalg av franske oster.

Adr: Søndre Gate 6,
0550 Oslo 

lebenjamin.no


Kolibri Kolonial
ligger på Damplassen og er en spesialforretning for dagligvarer med egen ostedisk. Selger ostepakker for to personer og er det perfekte sted å sikre seg godbiter til en piknik i parken. 

Adr: Damplassen 2,
0852 Oslo

(Har foreløpig ingen nettside.)

GODE OSTEADRESSER I TRONDHEIM

Hotel Britannia
Hotel Brittania har vært regnet som byens storstue siden 1870 og rommer syv ulike mat og drikke-konsept fra fine dining til mer uformelle konsept.

Felles for alle spisestedene er et stort fokus på å fremme Trøndelags rause matfat. 

I samarbeid med Gangstad Gårdsysteri, har de i tillegg utviklet sin egen ost som kun serveres i hotellets ulike restauranter. Britannia Blå er en prisbelønnet ost med fin, mild blanding av blåmugg og brie. 

Har i tillegg 10 -15 norske håndverksoster på menyen. 

Adr: Dronningens gate 5
1170 Trondheim.

For de ulike spisestedene, sjekk: britannia.no

 

Fagn
Fagn byr på matkunst i luksusklasse. Restaurant med Michelinstjerne inviterer til en gourmetaften bestående av en mindre 10 retters tasting meny eller en større 20 retters meny. Lokale råvarer fra trøndelags velfylte spisskammers står høyt i fokus og norske håndverksoster inngår som en naturlig del av menyen.

Er du på jakt etter en mer avslappet meny til lunsj eller middag, finner du Fagn Bistro i andre etasje. 

Adr: Ørjaveita 4,
7010 Trondheim

fagn.no

 

Scandic Nidelven Trondheim
Scandic Nidelven Trondheim har blitt kåret til Norges beste frokoststed 13 ganger. Var i sin tid med i utviklingen av den prisbelønte blåmuggosten Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri. Har egne matstasjoner med varme retter som egg i ulike varianter og har fast tre- fire norske håndverksoster i ulike kategorier, i sin buffet. 

Adr.: Havnegata 1-3

scandichotels.no/hotell/norge/trondheim/scandic-nidelven

 

Credo
Et besøk hos Credo tar deg med på en gastronomisk reise gjennom mat komponert fra ingredienser som er odlet i trøndersk jord, fisket fra lokale fiskevann, og melket, kjernet og ystet på trønderske gårder.  Spisestedet drives av Michelin - kokk Heidi Bjerkan som også er mesteren bak menyene på Jossa Mat og drikke. Har blant annet tett samarbeid med Grindal Gårdsysteri.

Adr.: Ladeveien 9

restaurantcredo.no

 

Jossas Mat og drikke

i likhet med Credo  er også bistroen et spisested hvor kvalitet til råvarene har høyeste prioritet. Tilbyr mer rustikk, hjemmekoselig mat enn sin storesøster og har blant annet en rikholdig smørbrød meny.  

Adr.:Ladeveien 9, 

jossamatogdrikke.no

 

Rive Gauche
River Gauche er en koselig, liten fransk  bistro og vinbar som ligger på Bakklandet. 

Vellagrede franske oster er her et “must” til dessert. 

Adr: Øvre Bakklandet 66,
7016 Trondheim

rivegauche.no

 

Alma Mater
Delikatessebutikk og ostebutikk bugnende av franske fristelser. Menyen rommer et rikt utvalg av ost i kombinasjon med spekemat. 

Kjører egne “helgeposer” fylt med ferske delikatesser som ny skåren italienske skinker, spanske pølser og franske oster. 

Har også en vinbar med tolv sitteplasser. 

Adr: Olav Trygvasonsgate 28. 

almamat.no

 

Sellandraa bar,
Sellandraa bar ligger i den gamle brannstasjonen og markedsfører seg som et sted for god mat, god litteratur og gode samtaler. 

Serverer sesongbaserte og jordnære retter og har et godt utvalg norske kvalitetsoster som serveres både i kalde og varme retter.

Adr.: Kongensgate 2,
7011 Trondheim.

sellanraabar.no

 

To rom og Kjøkken,
To rom og kjøkken har helt fra starten fokusert på å fremme lokale råvareprodusenter og menyen gjenspeiler til en hvert tid retter basert på landsdelens beste råvarer. Har fast menyen lagt opp etter kokken og som endres etter sesongens råvarer. Rikholdig utvalg av håndverksoster fra regionen. Arrangerer egne matkurs og tilbyr menyer å ta med hjem. 

Adr: Carl Johansgate 5,
7010 Trondheim

toromogkjokken.com

GODE OSTEADRESSER I BERGEN

Colonialen Fetevare
Colonialen Fetevare har byens største utvalg av ost. Utvalget rommer mellom 50-80 oster, alt etter sesong. De jobber tett med affineur Mons og har et bredt utvalg norske håndverksoster.

Adr.: Strandgaten 18,

colonialen.no/fetevaren

 

Lerøy mat
Ligger i underetasjen  på Galleriet og liker å kalle seg folket utvidete spiskammers og forråd. Dagligvareforretning med flere spesialavdelinger og velfylt ostedisk, derav Jærost fra Voll, Rød KJerringøy, Kubbeost, Rueslåtten, Steinfjordingen, Lofoten gårdsysteri, Geitost fra osterøy og fra Undredal. Fanaosten, Gangstad, Fønix. 

 Adr.:Torgallmenningen 8,
5014 Bergen.

Leroymat.no

 

Restaurant 1877
Spisestedet ligger i den tidligere Kjøttbasaren ved Bryggen og navnet gjenspeiler årstallet Kjøttbasaren åpnet. Menyen er bygget opp rundt sesongens lokale råvarer. Bestill deg en ostetallerken og føl deg hensatt til en annen tid.

Adr.: Vetrlidsalmenningen 2, 

50 14 Bergen.

restaurant1877.no

 

Bare Restaurant
Med restauranten på Bergen Børs Hotel har Bergen fått sin første Michelin- stjerne. Restaurants konsept er å foredle råvarer på alle beste måte og 80- 90 prosent av råvarene er fra lokale jegere, fiskere og småskalaprodusenter. 

Adr.:Vågsallmenningen 1

barerestaurant.no

 

Bare Vestland
Ligger i hotellets underetasje og er et uformelt møtested som serverer tradisjonell vestlandskost med en egen vri. 

Adr.:  Vågsallmenningen 1,
5014 Bergen.

Barevestland.no