Espen Schöning Lie

Rundt 230 internasjonale- og utenlandske dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne. Møt Espen Schöning Lie, leder kategori ferskevare, Meny. Utdannelse: Kokkefagbrev / butikkslakterfagbrev. Tidligere arbeidsplasser: Lysebu, Hurdalsjøen Hotel, Fagerborg Hotel m.fl I dag: Leder kategori ferskvare i MENY / leder av MENY-Lauget Erfaring siden 1993, som kokk, konditor (ufaglært), soussjef, kjøkkensjef og food & beverage manager frem til jeg begynte i MENY i 2008. Jobber nå tett på ferskvarekategoriene i MENY, og med testing, utvikling og fremsnakking av lokalmat gjennom arbeidet med MENY-Lauget. – Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? -Det er med ydmykhet og respekt for hundrevis av år med tradisjoner, håndverk og engasjement av kvalitetsprodusenter fra hele verden. Flere av produsentene har jeg med stolthet hatt på menyen opp gjennom årene, og det er derfor ekstra stas å kunne smake og vurdere disse opp mot mer ukjente utfordrere fra både inn- og utland. · Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? – I tillegg til de åpenbare verdiene som å sette Bergen og Norge på matkartet, at Norge som kulinarisk destinasjon gjøres tilgjengelig for flere, eller at norske osteprodusenter får vist seg frem, syns jeg det er utrolig spennende å få være en del av ei «røyrsle» som vokser seg stadig sterkere her til lands. En bevegelse hos både forbruker og produsent, som virkelig setter råvarekvalitet og spiseopplevelser på agendaen. En ting er at økt konsum av lokalmat øker, en annen ting er at dette setter nye krav til den industrielle produksjonen og med dette øker matkvaliteten i Norge. Arrangementer som WCA bidrar i aller høyeste grad til å forsterke denne reisen. · -Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? – Jeg tror vi i større grad må gjøre ostene mer tilgjengelige for folk. Riktig pris er en ting, men enkle tips til hvordan å bruke ostene i matlagingen, eller tips til hvordan å servere osten er også avgjørende. Mer spennende ost inn i hverdagsmaten! · – Hva er ditt beste osteminne? – Alt for mange gode osteminner til å fremheve bare en… Alt fra den første osteopplevelsen min på restaurantkjøkkenet, til min første fondue, når jeg opplevde for første gang at man fint kunne ha taleggio eller annen spennende ost på pizzaen, min første spennende norske osteopplevelse (Tror det var Eiker), til alle de unike og spennende ostene jeg har vært så heldig å smake opp gjennom årene. -Hva er ditt beste serveringstips til ost? – Temperer osten!