Med tid som suksessfaktor
Gangstad Gårdsysteri representerer landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk og har høstet priser for sine oster og iskrem. Produksjonen teller åtte sorter ost og femten ulike typer is. I følge ekteparet Astrid Aasen og Perry Frøysadal handler det om tid og kjærlighet. Da ekteparet Astrid Aasen og Perry Frøysadal tok over hennes barndomshjem i 1983, besto gårdsdriften av melk, kjøtt og kornproduksjon. I dag reiser folk langveis fra for å sikre seg oster og is fra gårdsbutikken ved Den Gyldne Omvei. Gangstad Gårdsysteri er nemlig viden kjent for sine produkter, inkludert iskrem med smak av Inderøy. Ingen snarveier I følge Astrid Aasen bygger suksessen på tålmodighet, ekte håndverk, lange tradisjoner og flid. Med i regnestykket hører også rundt 200 000 liter med gårdsmelk fra norsk rødt fe. Her tas det ingen snarveier. Det handler om tid til kyrne, til å yste den beste osten og tid til å la den modne. Sommer er høysesong for salget både på ost og iskrem. Interessen for gårdsutsalget er stor blant presse både i inn og utlandet. Stadig flere utenlandske turister har lest om Gangstad og deres gårdsprodukter. Særlig elgisen, laget på granskudd og tyttebær fra Inderøy, har fått stor oppmerksomhet. En annen kreativ variant er is med festflatbrødet, Skjenning. Klar for Oste- VM At Oste-VM nå kommer til Norge, karakteriserer hun som knallartig. Det skal bli morsomt å få satt fokus på norske oster. Foreløpig er det ikke planer om nye produkter fra Gangstad til konkurransen i november. Astrid Aasen har allerede 10 ulike oster i salg og flere under testing. Ti liter melk gir en kilo ost. Skulle noen klage på prisen, er svaret klart: Da kan de kjøpe seg en Gouda på Rema, så enkelt er det. Tekst og foto: Trude E. Henrichsen