Butikkslakter og ostenerd

Han titulerer seg som butikkslakter og ostenerd. Jan Arne Moen er osteansvarlig i Meny Colosseum, Oslo hvor folk reiser langveis fra for å få hans råd. Her forteller han om sin lidenskap og hvordan det står til med folks ostekunnskap. Det var gjennom et besøk med jobben til Eiker Gårdsysteri, at interessen for alvor tok fart. – Å være med å lage ost, følge produksjonen, hilse på dyra, høre historien rundt ysteriet, kjenne, lukte og smake på produktene, ble en «sjelsettende opplevelse». Det å skjønne at osten er noe folk har jobbet livet av seg for å få til, ga plutselig en helt annen ramme rundt produktet. Mange kunder er skeptiske og tror at mye rundt produksjonen «bare er juks». Det å kunne fortelle at det er faktisk sånn denne osten lages, ga en egen tyngde, forteller han. Håndskåret ost Er vi flinke til å prøve oss på nye oster? Det er forskjellig. Mange handler nok på det vante, mens andre kommer hit for å få råd. Jeg prøver å kartlegge hva kunden liker og så foreslå alternativer som utvider repertoaret ut fra det. I Meny skjærer vi ostene for hånd, så her er det mulig både å kjenne, lukte og smake. Mange er fremdeles mest opptatt av pris, men stadig flere har fått øynene opp for hvilket mangfold av gode oster det finnes. En osterevolusjon De siste fem årene har det skjedd en norsk osterevolusjon. Etter at Kraftkar vant WCA, har norske bønder fått tilbake livsgnisten. At norske ystere bemerker seg internasjonalt med produktene sine, har gitt en helt, ny stolthet og bevisstgjøring både hos produsentene og blant folk! ALLE som vil sikre seg noe spesielt, spør etter Kraftkar. Bevisste kunder At folk reiser mer, er også med på å fremme interessen. Mange spør etter oster de har smakt i ferien og på reiser. I tillegg er stadig flere og flere opptatt av hvor osten kommer fra, dyrevelferd, hvordan den er laget og av hvem. Det er det som gjør denne jobben så morsom. Det finnes hundrevis av gode produkter og historier. Jeg pleier å si at ost er som vin, et ekte håndverk som gjenspeiler det området som de kommer fra og hvor du aldri blir utlært. Det er det som er så fascinerende. Jan Arnes ostetips: Husk å temperere osten. La den gjerne ligge på benken et par timer før den skal serveres. Kjøp ost med kort holdbarhetstid, det er da de er på sitt beste. Vil du servere ost til dessert, ikke velg fler enn 3-4 sorter. (Forslag: En fast ost, hvitmugg og blå/Kit modnet) Tilbehør: Ta en titt i butikkhyllene: Mange av de norske osteprodusentene har masse spennende hjemmelagde geleer. Tekst og foto: Trude Henrichsen