Eivind Haalien

Eivind Haalien

Eivind Haalien

Eivind Haalien er oppvokst på fjellgård med melkekyr og aktiv støling. Utdannet kokk med erfaring fra blant annet Fossheim Turisthotell i Lom. Har en Master of Science i internasjonal hotell- og reiselivsadministrasjon fra Norsk Hotellhøgskole og University of Otago, New Zealand. Har jobbet hos Fylkesmannen i Rogaland, landbruksavdelingen; vært direktør for Fagforum for Mat og Drikke AS; etablert matfestivalen Matstreif; vært ambassadør for Nordisk Ministerråds satsing «Ny Nordisk Mat» og er i dag ansvarlig for lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen ASA. Sitter i styret i Stiftelsen Matmerk og Spiseriet i Stavanger. Har vært dommer under NM i håndverksost i flere år.

 

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? - Det blir meget spennende. Både det å møte fagfolk fra hele verden som er levende opptatt av ost, men også å se, smake og sanse et så stort utvalg av produkter som kommer fra den samme råvaren melk.

-Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? - Økt fokus på Norge som matland, men forhåpentligvis vil det også bidra til at folk for øynene opp for melkekvaliteten i Norge, som igjen kan bidra til økt verdiskapning.

-  Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Økt synlighet i butikk igjennom smaksprøver, kunnskap og lidenskap.

- Hva er ditt beste osteminne? - Etter en klatretur i Nissedal overnattet vi i en vedfyrt gamme, hvor vi spiste bålsmeltet Jærost fra Hans Voll med kokte nypoteter. Det fungerte meget godt kan man si.

- Hva er ditt beste serveringstips til ost? - Generelt så bør ost tempereres før servering. Hvis du i tillegg luner/smelter hvit- eller rødkittoster til de blir deilig flytende inni, da har du med stor sannsynlighet økt både smaken og spiseopplevelsen.