Den Sorte Gryte

Den sorte gryte er viden kjent for sin brune geitost og lager karamellpudding på geitemelk det går gjetord om. Her kan du booke deg inn på en tre times opplevelsestur. Jorunn og Svein Magne Husjord vil nemlig gjerne at gjestene får trimmet alle sansene når de først er på besøk. Gårdsysteriet, Den sorte gryte, ligger med utsikt over Vestfjorden og stolte Lofotfjell i sør. På knausen bak fjøset er de første av stedets 300 geiter i full gang med sin daglige oppdagelsesferd. Fra vinduene i gårdsrestauranten kan du følge melkingen hvor bølingen godmodig har stilt seg på rekke og rad. Det hviler en egen ro over stedet og spisestedets klokkestrenger og broderier i kombinasjon med koppestell fra mormorstid, gjør at det er litt som om tiden står stille. Stressfri sone Vi vil at gjestene skal føle at tiden går litt saktere og at de tar alle sanser i bruk, forteller Jorunn og byr på rause skiver med ekte geitost og brød til formiddagsmat. – Mette i magen blir de overalt, vi vil at de også skal bli mette i sinn, – at de har opplevd noe ekte og funnet roen når de drar herfra. Her kan de komme og gå mens de følger dagliglivet på gården. I tillegg arrangerer vi gruppeturer med omvisning i ysteriet og gårdsmuseet med etterfølgende lunsj i spedd dikt og historier underveis. Folk elsker historiefortellinger, spesielt om hvordan det var før. De ønsker også å lære noe fra prosessen fra melk til ferdig ost. Ystet på gamlemåten Hun viser vei ned i ysteriet hvor en fetalignende salatost er i ferd med å få plass i riktige porsjonsformer. I rommet av siden av står navngiveren til hele stedet: Den sorte gryte. Vi startet i 1983 med 45 geiter i gamlefjøset, forteller hun og ler fornøyd. – Folk sa vi gjorde det vanskelig for oss selv, men vi begynte med brun ost, kokt i jerngryte på vedfyring. Derav navnet. I dag bruker vi store 140 liters gryter på flisfyrt oven med koketid på ti timer. Klar til dyst Av geitemelken produseres rundt ti produkter, inkludert stedets populære karamellpudding. Drømmen er å lage blåmuggost på geit, men først er det OsteVM i Bergen som har fullt fokus. -Vi har aldri hatt planer om å delta i noe VM før, men nå som det kommer til landet, da er det klart, forsikrer Svein Magne. – Det skal bli artig å være med og møte andre osteprodusenter, forsikrer han forventningsfylt. Fakta: Den sorte gryte produserer: Brun geitost Hvit geitost, fersk og lagret. (Kokt etter lokal, tradisjonell oppskrift). Hvitmuggostene: Camembert, Frisk Bris og Karveost Salatost (Fetalignende) Serveringstips: Server ostene med hjemmelaget marmelade og villbringebærsaft til drikke.